Mr. Robot: de serie die iedereen zou moeten kijken - Apparata

Mr. Robot: de serie die iedereen zou moeten kijken

Er is een nieuwe serie die iedereen die ooit Apparata heeft bezocht zou moeten aanspreken. We vertellen je in deze recensie waarom.

De titel doet vermoeden dat het een nerdfest vol kinderachtige robots is, maar laat je daardoor niet misleiden. DARPA-achtige creaties komen er niet in voor. Nee, deze serie gaat uitdrukkelijk over het internetlandschap in het tijdperk na de onthullingen van Wikileaks, Edward Snowden, het ontstaan van Anonymous en de hack op Sony Pictures. Wie dat nieuws heeft gevolgd – al is het maar voor een klein deel – zal smullen van Mr. Robot.

Internetslang

De show draait om Elliot (Rami Malek), een programmeur halverwege de twintig met een expertise in beveiliging. Dat is althans zijn day job. In de avonduren hackt de autistisch aangelegde nerd (cliché, maar het is een belangrijke voedingsbodem voor de show) alles wat los en vast zit. Hij is een zogenaamde white hat, die het allemaal niet voor eigen gewin doet, maar gewoonweg onrecht bestrijdt. S01E01 begint met een confrontatie tussen Elliot en een creep die een TOR-site met kinderporno runt. Wie bekend is met TOR, het deep web, exit nodes, en de potentiële zwakheden in dergelijke systemen zal met voldoening naar Mr. Robot kijken. Want zelden zagen we een tv-show zó spot on nerdtermen rondslingeren.

Fuck society

Elliot wordt benaderd door een ietwat mysterieuze man die een organisatie á la Anonymous runt. Een gemêleerd gezelschap dat uit een bepaalde geloofsovertuiging onder het credo ‘fuck society’ tegen het kwaad in de maatschappij vecht. Kwaad in de vorm van grote bedrijven – één bedrijf in het bijzonder, en niet geheel toevallig doet Elliot via zijn werkgever de beveiliging voor dat bedrijf.

De leider van deze groep noemt zich Mr. Robot (gespeeld door Christian Slater) en komt over als een soort hardcore versie van Julian Assange. Hij probeert Elliot over te halen deel te nemen aan een plan om via toetsenborden de wereld te reinigen van dit soort multinationals. Klinkt saai? Is het niet. De contactgestoorde Elliot is naast een briljant hacker ook een groot doch verstandig drugsgebruiker, loopt hij bij een psychiater, en valt hij door angststoornissen overal uit de toon. Een capuchondragend genie met de beste intenties, soms ernstig in de weg gezeten door zijn eigen ‘bugs’.

Een terechte 9,2

Mr. Robot laat zien dat er ruimte is voor een thriller hitshow die draait om internet in het algemeen de hackerscultuur in het bijzonder. Zelfs als je daar niets mee hebt is het verhaal dat op een geloofwaardige manier wordt verteld, en de impact van de hackerscultuur op de maatschappij, erg boeiend en vermakelijk om naar te kijken. Die 9.2 op IMDb is de serie wat ons betreft, na het binge matchen van zes aflevering, absoluut waard.

In Nederland wordt de door USA Network geproduceerde serie nog niet uitgezonden. In de VS wordt de show woensdagavond op de buis gebracht, dus je weet waar je hem donderdagochtend kunt halen.

[gv data=”Ug4fRXGyIak”][/gv]

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën