Na 69 jaar eindelijk resultaat in kneiterlang experiment - Apparata

Na 69 jaar eindelijk resultaat in kneiterlang experiment

Wetenschappelijke experimenten heb je in alle vormen en maten. Sommige zijn vooral erg theoretisch, andere hebben explosies en vuur en zo. Het laatste geniet onze voorkeur. In Dublin zijn ze al 69 jaar bezig om een druppel te zien vallen. Science!

Teer is een materiaal met wat rare eigenschappen. Het lijkt een vaste vorm te hebben, maar eigenlijk is het een hele dikke vloeistof. (Zo’n 100 miljard keer dikker dan water wanneer op kamertemperatuur) Het pekdruppelexperiment toont dit aan, en is een manier om de dikte van de vloeistof te berekenen. Je hebt er alleen tijd voor nodig. Heel veel tijd.

In 1944 werd zo’n experiment gestart op het Trinity College in Dublin, met de hoop dat men ooit nog eens zo’n druppel kon zien vallen in de klaarstaande beker. Recent is er wat teer door de trechter gevallen, en de wetenschappers aldaar zijn er helemaal in hun nopjes mee. “For me, it summed up why I like being a scientist, It acts as a catalyst for curiosity, and that’s, for me, what the driving force of science is.” zei Professor Shane Bergin tegen RTE News.

Het lijkt misschien niet zo spectaculair, maar dit is het oudste nog lopende experiment op een universiteit, en deze is na 69 jaar eindelijk geslaagd. Bekijk de video hieronder, en bedenk dat je misschien het vallen van de volgende druppel in dit experiment niet meer zal meemaken. Science y0!
[gv data=”yCj5krgpX9M”][/gv]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën