Nederlanders voor minstens 8 miljoen opgelicht via internet - Apparata

Nederlanders voor minstens 8 miljoen opgelicht via internet

Uit een rapport van het Meldpunt Internetoplichting blijkt dat internetoplichting nog steeds een zeer effectieve manier voor criminelen is om geld afhandig te maken.

De Nederlandse politie stelde het Meldpunt Internetoplichting op om te zien hoe groot de dreiging van deze online criminaliteit is. De totaal gemelde schade van 7.978.561,28 euro kwam voort uit 43.828 aangiftes in 2014, waarvan er 6.801 weer werden ingetrokken. Hierdoor houd je een gemiddelde schade over van 182 euro per geval.

In Oost-Nederland werd het hoogste aantal aangiftes gehaald met 8.182 gevallen, terwijl Limburg het beter deed met ‘maar’ 2.751 meldingen van internetoplichting.

Ongeregistreerd
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het hier slechts gaat om het aantal geregistreerden oplichtingsgevallen, en in werkelijkheid zal het bedrag dus nog een stuk hoger liggen. De politie vertelde tegenover de Telegraaf dat de helft tot twee derde van de mensen die opgelicht zijn maar aangifte doen, dus reken maar uit op welk getal we waarschijnlijk werkelijk zitten.

Een groot deel van deze oplichting wordt via malafide webshops uitgevoerd, waarin het lijkt alsof je met een winkel te maken hebt die je kunt vertrouwen, na betaald te hebben krijg je alleen nooit iets opgestuurd, en is de verkoper vervolgens onvindbaar. Opletten waar je online iets koopt telt in 2015 dus nog steeds als een goed advies.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën