Nederlandse Ambulancedrone moet levens gaan redden - Apparata

Nederlandse Ambulancedrone moet levens gaan redden

De overlevingskans van mensen die een hartstilstand krijgen aanzienlijk vergroten. Het moet mogelijk worden met de ambulancedrone.

Althans, dat meent student Alex Momont van TU Delft, uitvinder van de ambulancedrone. De overlevingskans zou met zijn drone, waar een defibrillator in is verwerkt, binnen enkele jaren drastisch verhoogd kunnen worden.

100 km/u

Het eerste prototype van de drone kan een snelheid van bijna 100 kilometer per uur halen, waardoor in een gebied van 12 vierkante kilometer een patiënt op een minuut tijd kan worden bereikt. Nadat er een 112-melding binnenkomt, vindt de drone aan de hand van het mobiele telefoonsignaal van de beller de juiste locatie. De drone staat continu in verbinding met hulpdiensten. Het toestel is ook uitgerust met een audio- en videoverbinding, waardoor er vanuit de noodcentrale instructies kunnen worden gegeven over het gebruik van de defibrillator als deze eenmaal op de plek van bestemming is – het is verbindingtechnisch dus wat lastiger als je een hartstilstand in een tunnel krijgt.

Via de ingebouwde livestream krijgen de mensen ter plekke een directe instructie. “Succesvol gebruik van een defibrillator door ongetrainde personen ligt nu op maar twintig procent”, aldus Momont. “Met behulp van een persoonlijke instructie kan dit stijgen naar negentig procent. De instructies van de centrale via een speaker nemen bovendien een deel van de paniek weg.”

Ieder jaar worden er in de Europese Unie ongeveer 800.000 mensen het slachtoffer van een hartaanval. Niet meer dan acht procent daarvan overleeft het. “De belangrijkste reden daarvoor is de relatief lange interventietijd van de hulpdiensten”

Momont is wel realistisch genoeg om aan te geven dat er nog verschillende horden moeten worden genomen. Zo moeten er nog verbeteringen worden aangebracht om ervoor te zorgen dat de drone automatisch obstakels vermijdt. Daarnaast laat de wetgeving nog geen geautomatiseerde drone-vluchten toe. Toch hoopt hij dat het systeem in de loop van de komende vijf jaar kan worden ingevoerd.

Check de demonstratievideo van de ambulancedrone hieronder:
[gv data=”y-rEI4bezWc”][/gv]

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën