Nederlandse banken: ‘hou zelf je zooi veilig!’

Het is logisch dat je niet je pinpas en bijbehorende code uit handen geeft. Maar sinds maandag hebben de Nederlandse banken ook een stel regels opgesteld voor internetbankieren.

Zaterdag maakte de Nederlandse Vereniging van Banken bekend dat ze 5 uniforme regels hebben opgesteld voor het veilig kunnen bankieren. Enkele van die regels vallen onder het hoofdstuk ‘nogal wiedes’, maar er staat ook in dat je verplicht bent om te zorgen “voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.”

Vanaf 1 januari 2014 gaan banken deze regels toepassen, en dat betekent dat er bij elektronische fraude met als oorzaak onvoldoende beveiliging de bank niet meer de schade zal vergoeden. In de toelichting op deze regels staat dat de bank bijvoorbeeld al kan gaan steigeren als je geen adequate antivirus- en firewallsoftware draait op je computer én smartphone.

Het is aan te raden om je pc goed te beveiligen, daar zijn we het mee eens, maar volgens mij zijn er maar weinig mensen die een antivirussoftware op hun smartphone draaien. En dan ook lijkt het ons lastig om voor de bank achteraf te controleren of de (onbeveiligde) telefoon of de (beveiligde) computer de schuldige is geweest bij fraude.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën