Netflix realityshow manipuleert mensen tot plegen moord - Apparata

Netflix realityshow manipuleert mensen tot plegen moord

Yup, een nietsvermoedend slachtoffer wordt gemanipuleerd totdat hij een moord begaat.

Ik zeg het de laatste tijd wel vaker, Netflix is niet meer wat het geweest is. Niet alleen produceert en featured het platform steeds meer matige shows en films, maar de Amerikaanse streamingdienst is nu afgezakt tot het herkauwen van reality-TV. In The Push worden nietsvermoedende gewone mensen gemanipuleerd totdat ze een moord begaan.

Jazeker, je leest het goed. Derren Brown – een zelfverklaarde ‘psychologische illusionist’ – zette een tijd terug (voor Channel 4) een complexe mindfuck op door middel van een afgesloten ‘scène’ en maar liefst 70 acteurs en actrices. Het enige doel? Het slachtoffer dusdanig psychologisch en sociaal onder druk zetten waardoor de persoon uiteindelijk als enige uitweg een moord moet begaan. Netflix gaat de show nu zelf uitzenden.

[gv data=”doFpACkiZ2Q”][/gv]

Nu, afgezien van de discussie of het programma niet gewoon 71 acteurs gebruikt (reality-TV heeft de neiging veel in scène te zetten), is The Push simpelweg een extreem voorbeeld van een entertainmentvorm die we op gigantische schaal consumeren. ‘Normale’ mensen worden in een abnormale situatie gezet en vervolgens kijken wij met plezier hoe die mensen gedwongen worden om belachelijke, extreme en vaak schokkende dingen te doen/zeggen. Iemand van een gebouw afduwen spant daarentegen de kroon.

Het probleem wat The Verge overigens terecht aankaart, is het feit dat The Push een schaamteloze vorm van realityentertainment is, vermomd als ‘diepzinnig’ sociaal experiment. De vraag van Brown in de bovenstaande trailer is simpel: “Kunnen we iemand door middel van sociale druk manipuleren tot het plegen van een moord?” We weten het antwoord daarentegen al ruim 60 jaar.

Het Milgram-experiment is tot op de dag van vandaag een controversieel onderzoek naar de manier waarop mensen door een autoriteit, een regime bijvoorbeeld, gedwongen kunnen worden tot moord. Het sociale experiment plaatse een vrijwilliger in de rol van een ‘onderwijzer’ terwijl een andere vrijwilliger (eigenlijk een acteur) als de ‘student’ werd bestempeld.

Vervolgens moest de onderwijzer de student geheugenvragen stellen. Bij ieder fout antwoord kreeg de student een steeds heftiger wordende schok (geen echte schok, maar dat wist het subject natuurlijk niet). Psycholoog Stanley Milgram bleef de onderwijzer onder druk zetten; ‘Je hebt geen keuze, je moet doorgaan.’ Dat bleef het subject horen, zelfs als het voltage van de schok dodelijk hoog werd. Uiteindelijk kon twee derde van de onderzochte gewone mensen zo gemanipuleerd worden tot het plegen van een moord.

[gv data=”yr5cjyokVUs”][/gv]

Derren Browen: The Push is dus vermomd als een sociaal experiment en als nieuwe Netflix-show. Wat overblijft is een (ongetwijfeld indrukwekkend) staaltje manipuleerwerk door middel van creatieve verhalenvertelling waarbij de hoofdpersoon een nietsvermoedende man is. De show komt ergens deze maand nog op Netflix, maar het programma is mogelijk gewoon te bekijken via Channel 4, al werkt het bij mij op een of andere manier niet. Word ik stiekem door Darren Brown gemanipuleerd tot het promoten van zijn capriolen?

Screenshot @Netflix

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën