NL filmindustrie wil 1,2 miljard van de staat

Want de Nederlandse overheid heeft al die tijd toegestaan dat wij toppers als Het bombardement en Bonbini Holland en Ushi must marry illegaal hebben gedownload.

In het kort eisen de Nederlandse filmmakers (Costa, Sneekweek, Hartenstraat) dat de Nederlandse overheid (Snelwegen, Openbaar Vervoer, Subsidie voor filmmakers) ‘onrechtmatige wetgeving waardoor piraterij straffeloos mogelijk is’ verandert. Verder moet de schade worden vergoed en moet piraterij strenger worden bestraft. Internet Service Providers die hun kanalen openzetten voor piraterij moeten worden aangepakt.

‘De Nederlandse staat heeft jarenlang volgehouden dat het kopiëren uit illegale bron was toegestaan. Het gevolg hiervan was dat een hele generatie consumenten het idee heeft gekregen dat gebruik van films zonder betaling gewoon mag. Het gevolg is ook dat consumenten onbekommerd aan het downloaden en kopiëren zijn geslagen zonder besef dat daarvoor enige vergoeding verschuldigd zou zijn.’

Binnen twee weken moet er een gesprek hebben plaatsgevonden met staatssecretaris Dijkhof van justitie. Of anders! Stapt de filmindustrie naar de rechter en dan bestaat de kans, in theorie, dat de rechter zal zeggen dat de staat hen (Dr. Evil voice) 1,2 miljard euro moet betalen. Dit theoretische geld wordt dan gebruikt om auteursrechten te beschermen en het aansprakelijk stellen van piraten.

Hoe ze in vredesnaam op een bedrag van 1.200.000.000 gekomen zijn is een raadsel. Een miljard klinkt natuurlijk wel lekker, maar wekt ook argwaan. Alsof je het zomaar uit je duim hebt gezogen. Dan kun je ervoor kiezen om er een tonnetje af te halen, maar waarom zou je? Vraag gewoon nog wat meer!

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën