Elon Musk heeft Twitter helemaal overgenomen, voor het flinke bedrag van 43 miljard dollar.
Twee weken geleden nog meldden we dat Elon Musk Twitter wil kopen. In ieder geval kocht de rijke Tesla-topman toen een groot aandeel van het bedrijf waarop hij zijn hersenspinsels dagelijks deelt. Daar blijft het niet bij. Volgens bronnen is een complete overname niet van tafel. Sterker nog: de deal zou binnenkort al rond zijn.
Elon Musk koopt Twitter
Dat melden bronnen aan onder meer Reuters. Het zou gaan om een overname van 43 miljard dollar, een recordhoogte. Het bedrijf zou dan voor 54,20 dollar de markt op gaan. Momenteel is de deal nog niet officieel, maar de deal zit in een grote climax. Het zou dus zeer binnenkort officieel worden.
Vrije spraak
Waarom? Omdat Musk van Twitter het ultieme platform voor vrijheid wil maken. Wat dat concreet betekent weten we niet, wel weten we dat Musk zich meermaals heeft geuit over censuur op Twitter. Ook zou betalen met cryptocurrency een optie worden op het platform. Ook dit moet nog concreter worden.
Een bizar grote aankoop dus, maar wel eentje die je had kunnen zien aankomen. Wordt vervolgd!
UPDATE 26-04: de topmensen van Twitter hebben unaniem de deal met Elon Musk geaccepteerd. Daarmee is de deal dus rond en heeft Musk het platform gekocht voor 43 miljard dollar. Zoals gezegd wordt het hoofddoel om Twitter te ‘bevrijden’, of zoals Musk het formuleert “het platform openen voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid van spreken.” Klinkt allemaal lekker utopisch, maar er zijn nu al zorgen.
Haat
Als de veranderingen doorgezet worden, is er namelijk minder moderatie. Dat opent de deur voor activisme, maar ook voor ongefundeerde haat en opruiing, zo wordt gevreesd. Meerdere mensen kondigden al aan dat ze geen zin hebben in wat de overname van Twitter door Elon Musk oplevert en zeggen gedag tegen Twitter. Daar staat dan weer tegenover dat er nog niks concreets is over wat er gedaan gaat worden tegen haatsymbolen en dergelijken, dus het is te vroeg om dingen als definitief te bestempelen.
Donald Trump
Een ander punt wat weer aangekaart wordt: betekent dit dat Donald Trump terug mag keren? Tijdens zijn presidentschap wist Donald Trump met zijn persoonlijke Twitteraccount voor heel wat controverse te zorgen, waardoor Twitter hem van het platform af bonjourde. Eventueel zou de nieuwe eigenaar kunnen beslissen dat Trump weer toegelaten is, onder het mom vrijheid van spreken. Aan Fox News vertelt de ex-president dat hij uit persoonlijke overwegingen niet terugkeert naar Twitter, maar liever focust op zijn nieuwe eigen Twitter-alternatief Truth Social. Wel denkt hij dat Elon Musk, van wie Trump wel fan is, Twitter kan verbeteren.
Jack Dorsey
Jack Dorsey is de medeoprichter van Twitter en één van de hoge heren die de beslissingen maakt voor het bedrijf. Dat comité is al jaren de ‘baas’ van Twitter, omdat Dorsey stellig gelooft dat Twitter geen baas moet hebben. Opmerkelijk dat hij verder wel positief is over de koop door Elon Musk. Daarover zegt Dorsey dat “als het dan toch gerund moet worden, dan door Elon Musk.” Hij vertrouwt de Tesla- en SpaceX-topman namelijk om Twitter succesvol te verbeteren.
Kortom: het is nog te vroeg om precies te weten wat of hoe Twitter gaat veranderen met Elon Musk aan het roer. Sommige mensen trekken al conclusies, anderen wachten nog even af. Wat we wel weten: met een aankoop van 43 miljard dollar heeft Musk nu al recordbrekende perikelen uitgehaald.