Onderzoek: ‘Google manipuleert zoekresultaten’

Denk jij dat de zoekresultaten van Google volkomen eerlijk worden samengesteld? Think again, want de zoekgigant doet er ogenschijnlijk alles aan om zijn eigen diensten te promoten.

Yelp en onderzoeker Tim Wu hebben namelijk bestudeerd hoe Google tot zijn zoekresultaten komt en of dat op een willekeurige manier gebeurt. Het antwoord was luid en duidelijk: nee. Heeft je bedrijf bijvoorbeeld een Google+-pagina, dan scoor je beter dan je buurman die geen pagina heeft. Volgens Yelp en Wu beïnvloedt dat in 45 procent van de gevallen op welke website je uiteindelijk uitkomt.

Of we die cijfers moeten geloven? Waarschijnlijk niet, want Yelp probeert Google wel vaker in een kwaad daglicht te stellen. Engadget stelt bijvoorbeelt dat het team van Yelp bewust uitgaat van de slechtst denkbare scenario’s en over die gevallen onderzoeken publiceert. Onze conclusie? Google kiest er natuurlijk voor dat zijn eigen diensten zoveel mogelijk gebruikt worden, maar zo zwart-wit als Yelp zien we de zoekresultaten nou ook weer niet.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën