OnePlus 6 vs. Oppo R15 Pro vs. Vivo X21 - de 3 grootste verschillen - Apparata

OnePlus 6 vs. Oppo R15 Pro vs. Vivo X21 – de 3 grootste verschillen

De Chinese zusterbedrijven hebben een hoop met elkaar gemeen, maar wat zijn de grootste verschillen?

De marketing achter vlaggenschip-killer OnePlus is sinds de explosieve introductie van het bedrijf in het westen altijd heel erg slim geweest: een underdog die door middel van slim design en online retail high-end kwaliteit tegen een lage prijs kan leveren. De laatste tijd wordt het merk daarentegen steeds vaker geassocieerd met zusterbedrijf Oppo en (in mindere mate) met Vivo. De drie Chinese smartphonegiganten hebben één ding gemeen: elektronicamagnaat BBK Electronics is het moederbedrijf. Maar in hoeverre verschillen de vergelijkbare vlaggenschepen van OnePlus, Vivo en Oppo nu eigenlijk echt van elkaar?

Gelijkenissen
Om de gelijkenissen tussen Oppo en OnePlus (en wederom in mindere maten Vivo) te cementeren, hier eerst een paar overeenkomsten. De OnePlus 6, Oppo R15 Pro en Vivo X21 hebben allemaal een behoorlijk groot 6.28-inch (2280 x 1080) OLED display, tevens allemaal uitgerust met een notch. Ze bestaan allemaal uit een combinatie van aluminium en glas, hebben allemaal een headphone jack (Vivo aan de bovenkant, OnePlus en Oppo aan de onderkant) en ze zijn doorgaans allemaal uitgerust met 6GB RAM en 128GB opslagruimte.

De achterkant
Maar zodra je de toestellen omdraait wordt duidelijk hoezeer ze van elkaar verschillen. Terwijl de OnePlus 6 een verticale dual camera in het midden heeft met daaronder de vingerafdrukscanner, sport de Oppo R15 Pro een horizontale dubbele camera in de linker bovenhoek (net zoals de Vivo X21), terwijl het toestel de vingerafdrukscanner iets hoger heeft in het midden. De Vivo heeft zelfs helemaal geen vingerafdrukscanner aan de achterkant; het toestel bevat als een van de eerste smartphones een scanner in het scherm zelf.

Processor
Wat betreft CPU lopen de toestellen ook sterk uiteen, grotendeels om verschillende markten te bedienen. De Oppo en Vivo hebben allebei een Qualcomm Snapdragon 660, degelijke mid-tot-high-end processoren. Ook worden die smartphone’s opgeladen door middel van een Micro USB-port.

Dat terwijl de OnePlus een Qualcomm Snapdragon 845 behuist. Nu, de 845 is op bijna elk gebied net ietsje beter dan de 660, al zijn de verschillen verwaarloosbaar wanneer de software en hardware van de toestellen goed op de CPU zijn afgesteld. Met een iets hogere kloksnelheid en een iets kleiner oppervlak is de processor van de OnePlus dus net wat beter.

De doorslag wordt wat mij betreft gegeven met de USB-C-aansluiting voor de OnePlus. In China is de Micro USB nog steeds redelijk gebruikelijk, terwijl wij in het westen zweren bij de ‘universele’ USB-C-port. Het is maar net in welke markt je je bevindt. Eén ding is overigens zeker: de USB-C gaat de headphone jack niet vervangen.

Beschikbaarheid
Uiteindelijk zijn er veel gelijkenissen of kleine nuanceverschillen tussen de OnePlus 6, Oppo R15 Pro en Vivo X21. Dat neemt niet weg dat het voor ons westerse gebruikers voorlopig makkelijk kiezen is: de OnePlus 6 is als enige gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland.

Ondertussen zijn zowel Oppo als Vivo via de ‘grijze markt’ naar Nederland te krijgen. Je kunt dus niet zo gemakkelijk aan de toestellen van de twee zustermerken komen en mocht er iets kapot gaan, dan is de kans klein dat reparatieshops vervangende onderdelen voor je hebben. Dat neemt niet weg dat Oppo waarschijnlijk binnenkort toch naar Nederland komt.

Ook is er kwa prijs nog wat te zeggen over de toestellen. De apparaten zitten allemaal in dezelfde prijsrange van tussen de €500 en €570 euro (exclusief eventuele importkosten). Als je de prijs daarentegen naast de kwaliteit legt, kun je stellen dat je kwa specs het beste met de OnePlus af bent, terwijl de in-display vingerafdrukscanner van de Vivo een grote plus is voor dat toestel. Hoe dan ook, het zijn allemaal Chinese toptoestellen voor een zacht prijsje.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën