Opmerkelijk: een schip dat geen bemanning nodig heeft

Bijgewerkt op:

Geen personeelsleden, geen kapitein.

Een enorm schip dat volledig zelf opereert? Dat is binnenkort de realiteit. Yara Birkeland, zoals het schip uit Noorwegen heet, gaat vanaf 2018 deels zelf varen. De bedoeling is dat het vaartuig in 2020 volledig zelf kan varen.

Het schip maakt gebruik van GPS, radars, camera’s en sensoren om zelfstandig te opereren. GPS om de weg te vinden, radars om de omstandigheden in de gaten houden, camera’s die de ogen van de kapitein zijn en sensoren die omliggende schepen kunnen detecteren. Zo’n zelf opererend schip kost 25 miljoen dollar. Bijna drie keer zo duur als een conventioneel vaartuig. Je hebt echter niet te maken met personeelskosten. Op de lange termijn kan dit zelfs voordeliger uitpakken.

In de eerste periode zullen kleine missies worden uitgevoerd. Het schip krijgt opdrachten met een afstand van zo’n 59 kilometer. Naarmate meer proeven worden uitgevoerd kunnen langere afstanden worden afgelegd. “Misschien wel volledig zelfstandig van Nederland naar Brazillië”, aldus een optimistische Petter Ostbo van Yara tegenover The Wallstreet Journal.

Tags

Tags:

boyd

boyd

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door boyd

Populaire artikelen

Populaire categorieën