Nederlandse banken en de politie gaan vanaf vandaag beter samenwerken om internetoplichters sneller en vaker op te kunnen pakken.
Vandaag ondertekenden de Nederlandse Vereniging van Banken, ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank, het Korps Nationale Politie en het Openbaar Ministerie een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Dit maakt het mogelijk voor de politie om bij meerdere aangiften van oplichting waarbij hetzelfde rekeningnummer wordt genoemd, direct de betreffende bank op de hoogte te stellen van het probleem.
Meteen in actie
Door deze informatie kan de bank direct tot actie overgaan. Denk hierbij aan het blokkeren van de verdachte rekening, of het volledig beëindigen van de bankrelatie. Daarnaast proberen zowel de politie als de banken de publieksvoorlichting over online oplichterij te verbeteren.
Winkelen via internet wordt steeds populairder, en daarom is het ook belangrijk dat consumenten beter worden beschermd tegen, en beter op de hoogte zijn van de gevaren van online webwinkels en advertentiewebsites. Sinds het begin van 2014 hebben alweer 28.000 mensen aangifte gedaan van internetoplichting. Volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting zijn deze mensen in totaal voor circa 7 miljoen euro opgelicht.
Look-a-like website
Veel van deze oplichters zetten een weekend lang een website online, die vaak een bestaande populaire site namaakt. Als mensen per ongeluk spullen kopen via deze look-a-like, dan zien ze hun bestelling nooit verschijnen en is de site na twee dagen alweer verdwenen. Een woordvoerder van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMI) laat aan de NOS weten dat vooral spelcomputers, games, tablets, tickets en concertkaartjes populaire goederen zijn om iemand mee op te lichten.
Wel is opvallend dat het aantal aangiftes lager ligt dan vorig jaar. Toen deden 48.000 mensen aangifte, al wil dit niet zeggen dat er ook minder cybercriminaliteit is. Volgens het LMI zijn aangiftes aangescherpt, zodat mensen niet zomaar meer een aangifte in kunnen dienen als ze een flauw vermoeden hebben dat iets niet klopt, zoals de kleur van een artikel.