Politie luisterde live mee met criminele cryptofoons - Apparata

Politie luisterde live mee met criminele cryptofoons

Onze politie heeft criminele cryptofoons gekraakt.

Vandaag maakte de politie bekend dat zij een unieke operatie hebben uitgevoerd. Ze hebben maandenlang ongestoord live mee kunnen genieten van de communicatie die criminelen via speciale telefoons hebben gevoerd. Deze zogenoemde cryptofoons kunnen alleen gebruikt worden om mee te chatten. Door middel van het programma Iron Chat en een eigen computerserver werden de berichten versleuteld en zo onzichtbaar gemaakt voor de autoriteiten. Hoe zelfverzekerd de verkopers waren over hun cybersecurity blijkt wel uit het feit dat zij adverteerden met het feit dat de telefoons niet te kraken zouden zijn. In detail werd uitgelegd dat de App voor een leek een medische App zou lijken en dat deze zelfs bij inbeslagname geen informatie zou lekken. De politie heeft echter bij een eerdere inval de server ontdekt en van daaruit de encryptie gebroken. Zo konden ze live meelezen met zo’n 258.000 chatberichten.

Tot nu toe was het enige schandaal met encryptie van telefoons bekend met leverancier Ennetcom. Het lijkt er echter op dat deze zaak de Ennetcom-affaire doet verbleken. Bij Ennetcom kon de politie namelijk pas achteraf informatie van servers halen. In dit geval kon men live meekijken en dus al vooraf actie nemen. De zaak Ennetcom leidde voor de eigenaar van dit bedrijf tot zware bedreigingen en zelfs een huisverbod om de veiligheid van de omgeving te waarborgen.

Er wacht de verkopers van de telefoons die nu door de politie zijn gekraakt dan ook waarschijnlijk een roerige tijd. In de tussentijd zal iedereen weer teruggrijpen naar een telefoon of portofoon. Waarbij de telefoon als communicatiemiddel meer onder de loep zal liggen dan andere geschikte communicatiemiddelen als bijvoorbeeld Motorola portofoons.

Inhoudelijk was de communicatie klaarblijkelijk helder. De politie is namelijk op basis van live opgevangen informatie diverse onderzoeken gestart. Ook werden drugstransporten onderschept, arrestaties verricht en diverse goederen in beslag genomen. Dat de criminelen echt geen idee hadden blijkt wel uit de reden dat de politie vandaag openheid van zaken gaf. De criminelen werden namelijk wantrouwig naar elkaar. Omdat ze niet konden verklaren waarom er ineens zoveel zaken stuk gingen verdachten ze elkaar van verraad. Toen de politie op het versleutelde netwerk opving dat er een vergeldingsactie op handen was werd het te gevaarlijk. Ze hebben daarom besloten om de figuren achter deze actie op te pakken en naar buiten te treden. In menig criminele huiskamer zal het vanavond zweten zijn.

De politie heeft inmiddels al 14 personen gearresteerd. Daarnaast gaan ze op basis van de informatie diverse nieuwe onderzoeken starten. Als toegift is er informatie onderschept over bestaande onderzoeken. Hier zou cruciale informatie over bijzonder grote zaken bij (kunnen) zitten. Dit verhaal wordt, met wellicht spectaculaire acties, ongetwijfeld vervolgd.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën