Popmuziek maakt zonnepanelen 50% efficiënter

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo.

Britse onderzoekers zijn erachter gekomen dat bepaalde types zonnepanelen zo’n 50% efficiënter zijn als ze worden blootgesteld aan popmuziek.

Reguliere zonnepanelen zijn gebaseerd op silicium, maar de zonnepanelen waar we het hier over hebben zijn gebaseerd op het goedkopere zinkoxide. Een groot voordeel van deze zonnecellen is dat ze flexibel zijn en dus in allerlei vormen gebogen kunnen worden.

Een groot nadeel van dit type zonnecel is dat de efficiency slechts 1,2% is, dat is beduidend minder dan bij zonnecellen die op silicium gebaseerd zijn. Maar nu blijkt dat de efficiency met maar liefst 50% verhoogd kan worden als de cellen worden blootgesteld aan popmuziek. Dat komt waarschijnlijk door de trillingen en het feit dat er bij popmuziek grote verschillen zijn.

Deze vinding zal er waarschijnlijk voor zorgen dat dit type zonnecel vaker geplaatst zal worden op plaatsen waar veel lawaai is. (via: newscientist.com)

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën