Populairste anti-malware-app voor iOS blijkt zelf malware - Apparata

Populairste anti-malware-app voor iOS blijkt zelf malware

De populaire app bleek zelf te zijn wat het beloofde te bestrijden.

Apple verwijderde vandaag de populairste, meest gekochte anti-malware-app uit de App Store genaamd Adware Doctor nadat een onderzoeker de schimmige doelen van de app een maand geleden al ontdekte.

Adware Doctor was zonder meer een betrouwbare app; een scala aan (waarschijnlijk neppe) 5-sterren-reviews, validatie van Apple en de op 4 na populairste betaalde app in Apple’s virtuele winkel. De app zou voorkomen dat ‘malware en kwaadwillende bestanden je Mac infecteren’. Ironisch…

Het was namelijk een dekmantel voor een veel minder nobel doeleinde. Waarschijnlijk poseerde de app als een hulpmiddel om zo zelf toegang te krijgen tot je browsergeschiedenis en een overzicht van lopende processen. Ook registreerde de applicatie welke je apps je allemaal downloadde en hoe je daaraan kwam. Die informatie werd vervolgens naar een Chinese server doorgestuurd. Illegaal, welteverstaan.

In retrospectief had men het al een beetje kunnen zien aankomen, want de app heette eerst AdBlock Master en Adware Medic. Die laatste benaming zorgde ervoor dat de app een tijdje uit de App Store gegooid werd, want een andere populaire app heet namelijk AdwareMedic (zonder spatie). Hmmm, waarom zouden ze zo op die andere app willen lijken? Om verbanning uit Apple’s appwinkel te voorkomen werd de naam uiteindelijk veranderd naar Adware Doctor.

Na die naamsverandering werd de app weer toegelaten in de App Store, wat natuurlijk een slechte keuze is geweest van Apple. Natuurlijk, gebruikers hebben zelf de verantwoordelijkheid over wat ze al dan niet vertrouwen en downloaden, maar apps die proberen zoveel mogelijk op bestaande, al vertrouwde apps te lijken, hebben natuurlijk altijd kwade bedoelingen.

Wat er precies met alle buitgemaakte informatie wordt gedaan is niet bekend, maar de server waar de illegaal verkregen informatie naartoe gestuurd werd is volgens verschillende bronnen offline gehaald.

Foto @Adware Doctor

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën