Postuum excuses voor computer-pionier Alan Turing

Bijgewerkt op:

De man die een belangrijke rol gespeeld heeft in het verslaan van Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt eindelijk het respect dat hij verdient van de Britse koningin.

De Britse wiskundige en informaticus avant la lettre speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de Duitsers door het Enigma-apparaat, een coderingssysteem, te kraken. Hierdoor wisten de Britten veel beter wat de Duitsers van plan waren en konden ze hierop inspelen.

Zijn Turingmachine stond ook model voor de eerste computers en de naar hem vernoemde Turing-test is ook bij een groot publiek bekend. In 1952 werd Turing gearresteerd wegens homoseksuele handelingen (die tot 1967 in Engeland voor mannen strafbaar waren) en kreeg hij de keus om de gevangenis in te gaan of een experimentele chemische castratie te ondergaan. Hij koos voor het laatste.

Twee jaar later overleed Turing onder verdacht omstandigheden, waarschijnlijk zelfmoord. In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown namens de Britse regering al postuum zijn excuses aan Alan Turing aan. Koningin Elizabeth II volgt op de valreep van 2013.

Tags

Tags:

Bram van Otten

Bram van Otten

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram van Otten

Populaire artikelen

Populaire categorieën