PRISM Break: Edward Snowden vraagt asiel aan in Nederland - Apparata

PRISM Break: Edward Snowden vraagt asiel aan in Nederland

De Amerikaanse klokkenluider zou best onderdak in Nederland willen krijgen.

Edward Snowden, de IT’er die het grootschalige afluisterschandaal (understatement!) van de Amerikaanse NSA bij grote techbedrijven als Google, Apple en Microsoft blootlegde, vluchtte na zijn onthullingen naar Hong Kong. Vanuit daar reisde hij af naar Rusland, waar hij met de hulp van Wikileaks-juriste Sarah Harrison nog steeds ongeschonden in de transitruimte op het vliegveld van Moskou zit.

President Poetin heeft al een middelvinger naar Amerika opgestoken en gezegd dat Snowden in Rusland asiel kan krijgen, zolang hij stopt met het lekken/beschadigen van Amerika en haar partners. Of hij daar zin in heeft, is maar de vraag, want Wikileaks heeft een lijst met landen gepubliceerd waar hij wel onderdak zou willen krijgen. Waaronder Nederland.

“The requests were made to a number of countries including the Republic of Austria, the Plurinational State of Bolivia, the Federative Republic of Brazil, the People’s Republic of China, the Republic of Cuba, the Republic of Finland, the French Republic, the Federal Republic of Germany, the Republic of India, the Italian Republic, the Republic of Ireland, the Kingdom of the Netherlands, the Republic of Nicaragua, the Kingdom of Norway, the Republic of Poland, the Russian Federation, the Kingdom of Spain, the Swiss Confederation and the Bolivarian Republic of Venezuela.”

De aanvragen zijn eergisteren bezorgd bij het Russische consulaat.

Sowden heeft gisteravond overigens weer van zich laten horen, voor het eerst sinds zijn vlucht naar Moskou. In een brief aan Rafael Correa, de president van Ecuador, schrijft hij het volgende, aldus Bloomberg.

“Terwijl de maatschappij me heeft gesteund in de onthullingen over dit geheime systeem van onrecht, antwoordde de Amerikaanse regering met een buitengerechtelijke klopjacht, die me mijn familie, mijn vrijheid om te reizen en mijn recht op een vredig leven zonder angst voor illegale agressie heeft gekost.”

Ook zegt hij nog wel even door te kunnen gaan met lekken van gevoelige informatie.

“Ik blijf vrij om informatie te publiceren die een publiek doel dient. (…) Het maakt niet uit hoeveel dagen mijn leven nog telt, ik blijf strijden tegen onrecht in deze oneerlijke wereld. Als een van die dagen ervoor zorgt dat ik heb bijgedragen aan het gemeenschappelijk belang, dan heeft de wereld dat te danken aan de principes van Ecuador.”

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën