Pssst, spelen jouw kinderen ook graag een potje Roblox? [video’s]

Lees dit dan even, want er gebeuren bizarre dingen.

Het spel Roblox wint snel aan populariteit bij veel kinderen. Ze gaan er in de virtuele wereld op los en hebben het leuk. Zoals we inmiddels gewend zijn duren leuke liedjes online ook nooit lang.

Een Twitter-gebruiker keek met haar kind mee en vond de virtuele wereld al snel iets minder rustgevend. Racistische, discriminerende en zelfs Nazistische spelers kwamen voorbij. Gebruikersnamen, accessoires om de avatars mee aan te kleden, racistische chats en andere ziekmakende ellende kwam aan haar voorbij. De Roblox-organisatie sprong er direct op in en verwijderde de genoemde accounts na controle. De Tweets werden echter opgepikt door onder andere NBC, die binnen no-time nog honderden accounts vond. Ook deze gaat de Roblox-organisatie nu verwijderen.

In eerder onderzoek bleek al dat het erg eenvoudig is voor extremisten om door te dringen in de wereld van online gaming en daar op zoek te gaan naar eenzame of zwakke(re) gamers. Vervolgens worden zij met subtiele boodschappen langzaam de organisatie ingepraat, zo verklaarde een tot inkeer gekomen voormalig neo-nazi.

Ook op Youtube zijn filmpjes te vinden van mei dit jaar waarin we zien hoe racistische spelers het wervingsgesprek aangaan. De organisatie achter Roblox geeft aan dat ze ondanks zo’n 800 moderators niet alle communicatie real life kan volgen en dat is te begrijpen. Het tweede filmpje is minder begrijpelijk. Het blijkt namelijk mogelijk om jouw virtuele ik als (neo)nazi aan te kleden en met de naam ‘Adolf’ het spel in te gaan. Het lijkt me dat de spellenfabrikant daar toch iets tegen moet kunnen verzinnen? Overigens was Discord eerder ook halfslachtig.

Let op: hieronder deel ik ter waarschuwing de Tweets en filmpjes. De inhoud kan schokkend zijn.

https://twitter.com/LuluLemew/status/1163308025450512384

De racisten duiken overal op:
[gv data=”jopLEumkpaM”][/gv]

Bizar: ‘parent Adolf’ kleedt zich om en speelt spelletje in Nazi-outfit:
[gv data=”A6r4Hj1l3NI”][/gv]

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën