Red Star is Noord Korea's MacOSX rip off - Apparata

Red Star is Noord Korea’s MacOSX rip off

Wat doe je als je niemand vertrouwt? Dan hou je ieder in de gaten. Met je eigen besturingssysteem bijvoorbeeld.

Het is natuurlijk een lastige situatie waarin je zit als je dictator bent. Enerzijds wil je ervoor zorgen dat je bevolking niet weet dat ze worden onderdrukt, of in ieder geval dat ze niet weten dat het niet normaal is dat ze worden onderdrukt. Maar anderzijds wil je er ook wel een beetje voor zorgen dat ze wat leuke dingetjes met die moderne uitvindingen kunnen doen en niet steeds voor lul staan vanwege je ouderwetse Windowsversie.

Jij als doorluchtige leider bent immers uitvinder van alles wat er op de markt komt, dus dan moet er af en toe wel wat worden uitgevonden. Die moderne foefjes zijn wel een bedreiging, dus moet je ze allemaal zo eng mogelijk maken en zo goed mogelijk controleren. Daarom draaien computers in Noord Korea op Red Star OS. Ja, het UI heeft nogal wat weg van Mac OSX, alleen het appeltje linksboven is vervangen door een rode ster.

Gelukkig weet niemand in Noord Korea dat Kim Jong Un de interface niet zelf heeft ontworpen. Tot nu toe was er in het westen nog weinig bekend over het besturingssysteem van as van het kwaad, maar twee Duitse wetenschappers wisten het te bemachtigen en onderzochten het uitgebreid.

Het systeem is gebouwd op Fedora, een versie van Linux, en lijkt uiterlijk dus wel erg op – een wat oudere versie van – OS X. De opvallendste feature is de encryptiemethode die de Koreanen zelf ontwikkelden, om daarmee buitenlandse inlichtingendiensten buiten de deur te kunnen houden.

Als je iets probeert te veranderen op een computer die op Red Star draait dan wordt de machine vanzelf gereboot, waardoor het systeem uiteindelijk heel ‘veilig’ is. Een andere opvallende extra is een watermerk dat stiekem in alle media op de computer wordt ingebakken. Sluit je een USB-stick aan dan wordt ales meteen gewatermerkt, waardoor alle foto’s en filmpjes die naar buiten Noord Korea lekken dus altijd weer terug naar hun bron gevolgd kunnen worden.

Hier een filmpje waar dieper op het OS wordt ingegaan.
[gv data=”j_9QOgg0GRE”][/gv]

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën