Reken af met jouw grootste digitale ergernissen - Apparata

Reken af met jouw grootste digitale ergernissen

Liken, sharen en ongewenst gebeld worden op de helling.

Iedereen wil tegenwoordig dat je aan het liken en sharen staat. Bij voorkeur gebruikt men daar een Facebook-toepassing voor. Daar worden veel mensen niet vrolijk van. Al was het maar omdat Facebook werkelijk alles (en zelfs meer dan legaal is toegestaan) doet om geld te verdienen aan jouw gegevens.
Zo’n andere eindeloze ergernis is het ongevraagd gebeld worden. Zeker met automatische nummerkiezers neemt het aantal ‘robotgesprekken’ toe. Gelukkig lijkt er aan al deze ellende een eind te komen. Zou de techniek eindelijk voor ons werken?

‘Sharen’ en ‘liken’ voorbij?
In Duitsland heeft een consumenten-organisatie een modeketen voor de rechter gedaagd. Zij hadden like- en share-opties van Facebook op de website staan. Toen bleek dat Facebook de data oneigenlijk gebruikte wilde men de modeketen ook aansprakelijk stellen. Die wees de vordering af met verwijzing naar Facebook. Aangezien het van beide zijden (de modeketen en de klagers) een principezaak werd wordt er al jarenlang juridische strijd gevoerd. Inmiddels heeft de Duitse rechter advies gevraagd aan het Europees Hof van Justitie.

Dat advies komt er kort gezegd op neer dat wanneer een website ‘like’ en ‘share’ buttons van Facebook (of ander sociaal medium) op de site zet, dit gezien wordt als gezamenlijke commerciële activiteit. Wanneer er een aansprakelijkheid ontstaat is dat dan ook een gezamenlijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat op basis van het advies de website ook aansprakelijk zou zijn. De rechtbank moet nu beslissen of zij het advies overneemt. Als dit zo is kan dit flinke gevolgen hebben. Zeker omdat, ondanks dat dit proces nog vóór de AVG inwerking is getreden, deze aansprakelijkheid ook onder de AVG zo verdeeld kan worden.

Aangezien het een Europees advies is wordt voor de gevolgen van het advies gevreesd. Facebook zegt zich niet druk te maken, maar analisten verwachten een mogelijk einde van sharen en liken.

Niet meer ongevraagd gebeld worden<
Een andere ergernis is het ongevraagd gebeld worden door allerlei nummers. Zij bellen het liefst onder jouw favoriete voetbalwedstrijd of het avondeten. Dan is de kans namelijk groot dat je thuis bent. Het Bel-me-niet register helpt niet erg. Gelukkig zijn daar de zogenoemde blokkeer apps. Deze apps zijn een nummerherkenning 2.0 en helpen jou om alle verdachte telefoongesprekken te weren. Mocht je toch een verdacht gesprek hebben opgenomen en je hangt op, dan kun je deze direct rapporteren aan de App en komt hij in de wereldwijde lijst.

Bekende voorbeelden zijn Call Blocker van unknownphone.com (gedeeltelijk betaald) of Oproepblokkade van ANdroidRock (voor Android-telefoons), die gratis is. Overigens is dit een tijdelijke oplossing. Google Assistent heeft namelijk de functie ‘call screen’. Daarmee kan de assistent zelf de eerste kennismaking doen. Jij hoeft via een sneltoets alleen zijn tekst in te geven. Ook hier kan je het nummer blokkeren.

Dit zijn dus weer een aantal ergernissen die als het goed is binnenkort internetgeschiedenis zijn. Overigens bestaat er voor spam-mail en spamtelefoontjes al langer oplossingen.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën