Retorische vraag: zijn iPhones te duur?

Hier een klein voorbeeldje…

Niet de duurste onderdelen, toch de duurste verkoopprijs. Apple weet dankzij een gelikt besturingssysteem en een killer design van de iPhone een absolute winstmachine te maken. Hoe die winst zich precies verhoudt ten opzichte van de concurrentie? Dat wordt (enigszins pijnlijk) duidelijk gemaakt in de nieuwste marktcijfers van Strategy Analytics. Ze becijferden hoeveel winst smartphonefabrikanten in het vierde kwartaal van 2014 maakten. Het totaal komt uit op $21,2 miljard, een stijging van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Goed nieuws voor iedereen? Nee, dat niet. Apple wist wederom de grootste punt van de winsttaart te pakken. Een whopping 88,7 procent. Een jaar eerder lag dat percentage nog op 70,5 procent. Ondertussen vangen fabrikanten die Android-toestellen maken de klappen. Ondanks dat het OS in aandeel groeide, nam het aandeel in de winst af: van 29,5 procent in Q4 2013, naar 11,3 procent in Q4 2014. En in dollars: van 4,8 naar 2,4 miljard.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën