Review: Sony Xperia Z1 - snelheidsmonster met ambities - Apparata

Review: Sony Xperia Z1 – snelheidsmonster met ambities

Zijn voorganger, de Xperia Z, was geen telefoon zonder fouten, maar Sony lijkt goed naar de kritieken te hebben geluisterd. Het resultaat is de Xperia Z1, het nieuwste vlaggenschip van de Japanners. We gingen er mee aan de slag om te kijken of hij is opgewassen tegen de Samsung S4’s en HTC One’s van deze wereld.

De looks

Om met de buitenkant te beginnen: ja, hij is een stukje groter geworden dan de Z. Iets zwaarder ook. Allemaal om goede redenen, want deze extra ruimte wordt opgevuld door een batterij die 29 procent in capaciteit toenam – nu 3.000mAh – en het stokpaardje van deze telefoon: de Exmor RS beeldsensor. Sony maakt een serieus punt van de camerakwaliteiten van deze telefoon, en niet geheel onterecht. Er hangt immers een 20,7 megapixel bad boy in. Daarover later meer.

De waterdichte Z1 heeft een rand van geanodiseerd aluminium. Daardoor voelt ‘ie meteen een stuk solider aan dan zijn voorganger, waar dit nog van plastic was. Het fungeert als een skelet dat de boel bij elkaar houdt. De voor- en achterkant zijn van glas en hebben geen knoppen, helemaal vlaggenschipwaardig. Het ontbreken van plastic (zelfs de aan/uitknop is van glimmend aluminium) maakt de Xperia Z1 een telefoon met een strak, nee, érg strak uiterlijk. Alleen de knaller van HTC gaat er wat ons betreft qua design overheen als het op Android-phones aankomt.

Je moet echter voor lief nemen dat je met een broekzakonvriendelijke kolos op zak loopt. Zowel boven als onder het 5 inch scherm is veel ruimte gelaten, ongeveer 2 cm in totaal. Met zijn afmetingen van 144,4 x 73,9 x 8,5 mm steekt hij iets boven de Galaxy S4 (137 mm hoog) en de HTC One (ook 137 mm hoog) uit.

Onder de kap

Met een accucapaciteit van 3000 mAh kom je niet snel zonder prik te zitten. Bij intensief gebruik houdt de telefoon het makkelijk een dag vol. Twee als je niet constant overladen wordt met Twitter- en Facebooknotificaties of zware apps draait danwel aan het binge-watchen bent op Netflix. Wie nog meer meters uit de batterij wil trekken kan de STAMINA-modus inschakelen. Hierbij worden mobiele data en wifiverbindingen uitgezet als het scherm op zwart gaat. Oproepen en sms’jes komen nog wel binnen. Wij vonden het vooral handig als het accu-icoon aangaf dat we bijna geen stroom meer hadden; een soort noodloop dus.

Waar de Z1 serieus mee imponeert is zijn snelheid, te danken aan de quad-core Qualcomm Snapdragon 800-processor die zijn werk doet op 2,2 GHz. Van lag, niet ondenkbaar op Android-toestellen, is vrijwel geen sprake. Ook onder zware belasting blijft alles snappy werken en apps openen vlug. Wat je er ook mee doet, hij blijft vlot aanvoelen en reageert razendsnel. Toch leuk voor Sony, dat ze voor de verandering een keer de allersnelste processor van het moment in een toestel hebben zitten.

De camera

Sony heeft een 20,7 megapixelcamera in de linker bovenhoek geplaatst, met daaronder een LED-flitser. Maar megapixels zeggen niet alles, dus werpen we een blik op de beeldsensor. Die is met 1/2.3 inch lekker groot en vangt veel licht. Daarnaast is de camera in één vingerbeweging te activeren middels de fysieke knop aan de zijkant. Handig, zijn voorganger had dit niet. Ook fijn als je onderwater wilt filmen of fotograferen. Want ja, dat kan, tot 1,5 meter diep en voor maximaal 30 minuten. Voor mij betekende het vooral selfies nemen onder de douche met de 2 megapixel camera aan de voorkant (bewijsfoto). Geeft toch een hele nieuwe ervaring aan dat fotofenomeen.

Voorbeeldfoto geschoten met de Xperia Z1

Ondanks de vele megapixels, de Bionz beeldverwerkingsprocessor en de Exmor RS beeldsensor blijven foto’s bij weinig licht ietwat korrelig. We hadden daar simpelweg meer van verwacht, vooral omdat concurrenten met mindere hardware het soms beter doen. Waar Sony wel mee scoort is de snelheid van de camera, en de talloze functies zoals burstmodus (30 pics per seconde) en het AR Effect, waarbij je middels augmented reality scenario’s over de realiteit kan leggen. Van dinosauriërs tot vissen, of een ludiek hoedje dat automatisch om iemands hoofd wordt gevouwen. Gaaf. Maar je zult merken dat je het vooral gebruikt om te laten zien dat het kan. Voor de meer gevorderde fotograaf is er een functie waarbij alle camera-instellingen zelf zijn te regelen, maar we vonden dat de automatische functie eigenlijk altijd zijn werk goed genoeg deed.

Het scherm

Het 5-inch scherm maakt gebruikt van Sony Bravia-techniek (Triluminos) waardoor kleuren natuurlijker worden weergegeven. En met die kleuren is niets mis, evenals de helderheid die lekker hoog gezet kan worden en de superscherpe weergave dankzij de resolutie van 1920 bij 1080 pixels en een pixeldichtheid van 441 ppi. Maar hoe Sony het ook verpakt, het contrast van de Xperia Z1 is niet optimaal, waardoor donkere kleuren flets over komen (zwart is nooit écht zwart). Puntje van aandacht. De X-Reality software, dat beelden softwarematig verbetert en ruis onderdrukt, werkt wel netjes.

Om te weten

  • Hij draait op Android 4.2
  • Sony houdt haar softwarelaag lekker minimalistisch, heb je geen last van
  • Optioneel op te laden met een magneetlader (€39)
  • De micro-usb-poort en micro-sd-poort zitten achter klepjes. Soms lastig
  • Audiojack hoeft niet afgedekt te worden als je ermee onder water gaat. Altijd fijn
  • Beschikt over Near Field Communication (NFC)
  • Heeft 16 GB opslagruimte
  • Hij weegt 170 gram
  • Richtprijs: 699 euro

TL;DR: De Sony Xperia Z1 is een krachtpatser. De stijlvolle behuizing met afgeronde hoeken geven hem iets gaaf. Tegelijkertijd is het fijn dat je er micro-SD-kaarten in kwijt kunt en de functies van de camera zijn uitgebreid. Het blijft echter een zeer forse telefoon, met een niet gering gewicht, maar dankzij de Snapdragon 800-processor een aangename snelheidsduivel voor de fanatieke Android-gebruiker. Mooier dan een Galaxy S4, sneller dan een HTC One.

[lg_folder folder=”0_Reviews/Sony_Xperia_Z1/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

[lg_folder folder=”0_Reviews/Sony_Xperia_Z1_voorbeeldfoto/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën