Reviewoverzicht: The Punisher straft vooral zichzelf - Apparata

Reviewoverzicht: The Punisher straft vooral zichzelf

De straffer wordt hardhandig afgestraft door critici.

Toen Marvel en Netflix het epische alterego van Frank Castle introduceerden in het tweede seizoen van Daredevil wist ik het zeker: Er komt een eigen serie voor The Punisher en het gaat de beste Marvel-Netflix-samenwerking tot dusver worden. Ik had deels gelijk…

Polygon
Hoewel The Punisher in zijn eigen serie voornamelijk een complete badass is en fans tevreden stelt met zijn eigenzinnige ‘gerechtigheid’, heeft de serie ook zijn problemen. Polygon vat die problemen samen: “The Punisher’s problemen met toon en pasing zijn uiteindelijk hetgeen dat enige goodwill voor Frank, Micro en Madani teniet doet. Ja, The Punsiher’s dialogen waren niet zo tenenkrommend als in de meeste Marvel-Netflix-series, maar de pogingen om echte, zware onderwerpen uit de echte wereld aan te snijden, ondermijnden de met kogels doorregen wraakfantasie die we zouden moeten krijgen.”

Polygon stipt daarbij de tendens van The Punisher aan om een parallel te trekken met de echte wereld en diens problemen. Zo worden wapenwetgeving en massaschietpartijen aangehaald, maar The Punsher kiest nooit een ‘kant’. “De twijfel om kritiek op daadwerkelijke problemen door te zetten geeft een beetje de indruk van een brug zonder midden; Twee tegenpolen met niets anders dan wind tussen de twee in.”

[gv data=”H2plHQeaxTc”][/gv]

Was dat alle kritiek van Polygon? Ik ben bang van niet. “Zonder iets te verklappen, is de resolutie van de climax vreemd voor het personage van Frank (mensen zullen vervreemd raken met het personage) en de uitkomst is tevens ongeloofwaardig positief voor hem.” Polygon gaat verder: “Zonder een bredere, meer uitgesproken boodschap wordt Frank’s zoektocht naar wraak gemakkelijk gereduceerd tot een boodschap van anti-overheid, pro-wapens, wat zijn vigilante-status ondermijnt. Frank is een fantasie. Door hem zo dicht bij de realiteit te brengen, verliest het alle impact.”

IGN US
IGN is gelukkig wat positiever over The Punisher, want uiteindelijk is het een superheldenverfilming die een ander soort kijkersethiek vraagt. Het Amerikaanse medium veegt daarom de problemen met de serie snel aan de kant: “Afgezien van wat kleine problemen zet Marvel’s The Punisher zeer goed een unieke wereld neer die zich afzet tegen die van The Defenders.” Weet je nog hoe slecht die serie beoordeeld werd? “Als je tegen al het geweld kunt, dan is The Punisher zeker je tijd waard.”

Een van de sterkste aspecten van The Punisher moet overigens toch wel John Bernthal’s vertolking van het titulaire personage zijn. De vigilante is een oorlogsveteraan, verscheurd door oude herinneringen. Dat innerlijke conflict wordt prachtig neergezet door Bernthal. “Marvel’s The Punisher is een geweldige toevoeging aan Netflix’ superheldencatalogus. De show wordt naar een hoger niveau verheven door sterke performances van Bernthal en de supporting cast. De serie is niet bang om politieke problemen aan te kaarten, al werkt dat niet altijd even goed. Het doet daarentegen een waardige poging. En zelfs tijdens de mindere momenten ontspoort de serie nooit volledig.”

ScreenRant
ScreenRant is het veelal eens met de bovenstaande kritieken, al komt dat volgens de blog niet vanwege de serie zelf, maar vanwege het hele concept van The Punisher. “Een deel van het probleem met Frank Castle is het feit dat hij niet veel meer is dan een met woede overvloeiende moordenaar. (…) Het is niet makkelijk om dat te vertalen naar een interessant driedimensionaal personage voor een film, laat staan een serie van dertien uur.”

“Het is overigens nog moeilijker gemaakt door recentelijke waargebeurde tragedies.” Hier lees je hoe de Las Vegas-schietpartij invloed had op The Punisher. “Het is daarom moeilijk om The Punisher los te zien van de deprimerende hoeveelheid massaschietpartijen in dit land (de Verenigde Staten, red.) en hoe vaak de acties van de held in de serie een niet welkome herinnering zijn van die werkelijkheid.”

Nu hebben wij in Europa automatisch minder affiniteit met de werkelijke tragedies die gesuggereerd worden in de serie. Wel hebben ook wij Europeanen natuurlijk een zekere verwachting bij een serie. Die wordt niet helemaal waargemaakt. “Het is geen slechte show, maar er zijn fundamentele problemen rondom het personage die alleen maar vergroot worden door de uitbundige lengte van de serie (13 afleveringen, red.) en een losse interpretatie van The Punisher’s doen en laten. Op dit moment wordt duidelijk dat zowel de manier waarop Frank Castle als Netflix met het MCU te werk gaan klaar is voor een verfrissende wind.”

Meer lezen over The Punisher en Netflix? Check in dit artikel de tweede trailer van Netflix’ serie inclusief een analyse en (spoilervrije) voorspellingen voor dit seizoen. En over Netflix gesproken, lees in dit artikel wat Nederlanders doen om House of Cards te redden na Kevin Spacey’s ondergang. Tot slot lees je hier welke toffe Netflix Originals in 2018 naar het streamingplatform komen.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën