Russische overheid past Wiki-pagina over vliegtuigramp aan

Vladimir Poetin is er alles aan gelegen om de schuld van de terroristische aanslag op vlucht MH17 niet op zijn bord te krijgen.

Over de vliegramp met een Boeing 777 van Malaysia Airlines, waarbij donderdag alle 298 inzittenden om het leven kwamen, is nog veel onduidelijkheid. De vinger wordt gewezen naar Russische separatisten die, met behulp van Rusland, het toestel uit de lucht geschoten zouden hebben met een Buk-afweergeschut. Iets dat ook op een Russische Wikipediapagina met Boeing 777-incidenten stond vermeld.

Deze pagina is door de Russen echter al verschillende keren aangepast, waardoor er nu wordt gemeldt het vliegtuig door Oekraïense soldaten werd neergeschoten. Eerst stond er:

The plane [flight MH17] was shot down by terrorists of the self-proclaimed Donetsk People’s Republic with Buk system missiles, which the terrorists received from the Russian Federation

Na de aanpassing vanaf Russische ip-adressen uit de overheid stond er niet meer dan:

“The plane [flight MH17] was shot down by Ukrainian soldiers.”

De edit werd opgespoord door de twitterbot @RuGovEdits. Dit account verstuurt automatisch een tweet als iemand met een ip-adres van de Russisch overheid Wikipedia aanpast. Volgens het account zijn de aanpassingen afkomstig van de Russische staatszender VGTRK. Het is volgens The Telegraph niet de eerste keer dat journo’s van deze zender door het Kremlin onder druk worden gezet om onwelgevallige Wikipediapagina;s naar hun hand te zetten. Gelukkig is iedere aanpassing openbaar, en terug te herleiden naar de bron.

Foto: Pro-Russische separatistenleider houdt knuffeltje omhoog

Nu we het toch over Twitter hebben: volg Rusland-correspondent Olaf Koens voor een live verslag vanaf de rampplek.

Foto-cc: Simon_sees

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën