Samsung Galaxy S10 reviews: Is hij zo goed als we denken? - Apparata

Samsung Galaxy S10 reviews: Is hij zo goed als we denken?

Design, camera, performance, snufjes, alles komt bij elkaar met de Galaxy S10.

Samsung’s nieuwste vlaggenschipreeks, de Galaxy S10-bakbeesten, liggen sinds kort in de winkel. Fans van Samsung’s paradepaardje zullen al lang besloten hebben dat hij het stevige prijskaartje waard is, maar alle andere mensen zoekende naar een nieuwe smartphone zijn misschien sceptisch over het goede imago van het toestel. Is hij wel zo goed als iedereen denkt dat hij is?

The Guardian – 5/5 sterren
The Guardian is daar relatief stellig in: yup! Het Britse medium erkent dat dit niet ‘de toekomst’ van de smartphones is (dat is de Galaxy Fold), maar noemt het een waardige upgrade. “Gelukkig zijn de grootte, het design en het scherm simpelweg fantastisch, is de performance goed, gaat de batterij lang mee, zijn de camera’s hartstikke leuk, doet de ultrasonische vingerafdrukscanner het heel goed, kan hij iets anders draadloos opladen en heeft hij een headphone jack en microSD kaartslot.”

Dat alles ondanks wat mindere aspecten: “Het lijkt erop dat Bixby Vision maar één ding doet: objecten herkennen om ze vervolgens aan je proberen te verkopen.” Ook werkt de vingerafdrukscanner brengt een klein probleempje met zich mee: “De ultrasonische vingerscanner is incompatibel met de meeste screen protectors, maar gelukkig krijg je een wel werkende bescherming bij het toestel zelf.”

Slashgear – n.v.t.
Dat is een behoorlijk eenduidige conclusie, maar is een smartphone ruim €1000 euro waard? Hoewel Slashgear natuurlijk niet in je portemonnee kan kijken, zijn er volgens het medium genoeg redenen waarom je voor dit toestel zou willen kiezen. “Je hebt geen Galaxy S10 nodig, maar er zijn genoeg redenen waarmee je het prijskaartje kunt rechtvaardigen. De excellente, flexibiele camera’s, het fantastische display, de potente performance en accuduur, het scala aan energieverbruik-features, allemaal verpakt in een elegant en knap design.”

Okay, de Galaxy S10 doet dus vrij weinig fout, maar er zijn meer toestellen die vergelijkbare specs leveren, inclusief een veel minder heftig prijskaartje. Twijfelaars zouden dus beter richting de OnePlus of een vergelijkbaar toestel kunnen kijken. Samsung-fans? Die zullen het makkelijk hebben: “Dat alles maakt dit de beste Galaxy die Samsung ooit gemaakt heeft. Dat maakt het ook een concurrent voor de beste Android-phone op de markt en – wat dat betreft – mogelijk de beste smartphone ooit.”

Android Central – 4,5/5
AndroidCentral gaat dieper in op de software van de Galaxy S10: “Samsung is slim geweest door 8GB RAM te standaardiseren voor zowel de S10 als S10+. Ik weet zeker dat de performance voor de S10e (met 6GB RAM) ook solide is, maar ik apprecieer de extra ‘gigs’. Je hoeft daarentegen zeker niet voor het model te gaan met 12GB RAM.”

Wel kaart het medium de animaties van de software aan. Die lijken namelijk een stukje langzamer te zijn dan bij andere vlaggenschepen. De reviewer denkt overigens dat dit een design-keuze is: “Elke keer als je op een knop drukt, een app opent of iets aanpast, gebeurt dat met dezelfde snelheid. Het is raar dat we dat tegenwoordig niet verwachten van elke smartphone op de markt, maar helaas is dat niet het geval. De Galaxy S10 levert die consistentie.”

Techradar – n.v.t.
Dan resteert er nog één belangrijk aspect van de Galaxy S10 en dat is natuurlijk de camera. Daarvoor daagde Techradar de S10 bij moeilijke omstandigheden uit. Een donkere omgeving, met vuur op de achtergrond en een persoon op de voorgrond. Conclusie? De camera’s werken als een tierelier.

“De Galaxy S10 neemt prachtige foto’s, zelfs bij gemixte en donkere scènes. De persoon (in het voorbeeld, red.) is niet te donker (…) terwijl de felle, bewegende vlammen op de achtergrond in detail en zonder overbelicht te zijn, zijn vastgelegd.” De reviewer gaat verder: “Dezelfde foto in portretmodus maakt de achtergrond mooi blurry en zelfs nadat je de foto hebt gemaakt kun je de intensiteit van de vervaagde achtergrond aanpassen.”

In moeilijke situaties lijkt de camera-set-up van de S10 zich dus staande te kunnen houden. Hoe zit het met andere situaties? “Tijdens het reviewen van de camera kwamen we erachter dat objecten die dichtbij zijn – mits er genoeg licht is – ontzettend gedetailleerd uit de verf komen. (…) Van veraf kan het soms dat de Galaxy S10 dingen beter doet lijken dan ze werkelijk zijn. Blauwe- en oranje kleuren springen er erg uit terwijl wit iets te warm lijkt te zijn. Hoewel Google Pixel 3’s nachtmodus het daarmee net iets beter doet, komt Samsung desalniettemin erg dichtbij.”

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën