Te grote Bitcoin-pools vormen een gevaar voor de munt

Zodra meer dan 50 procent van al het minen door een enkele “mining pool” wordt verricht, dan haalt dit potentieel het volledige fundament van de inmiddels 5 jaar oude Bitcoin onderuit.

Zware hardware

Bitcoins ontstaan door een computer een reeks ingewikkelde berekeningen uit te laten voeren. Hoe meer Bitcoins er zijn hoe ingewikkelder deze berekeningen worden. Op de gemiddelde computer die wij thuis en op ons werk gebruiken is het genereren van een enkele Bitcoin feitelijk al niet meer te doen. Dit is enkel nog een beetje zinnig met speciale hardware toegespitst op de specifieke berekeningen.

Of met de gebundelde kracht van een zogeheten “mining pool”. Veel miners hebben zicht aangesloten bij een mining pool. Met de gebundelde rekenkracht van vele individuele computers worden dan nieuwe Bitcoins gegenereerd. Dat “samen-zijn-we-sterk-idee” kennen van nog van SETI at Home waarbij je een screensaver kon installeren die informatiepakketjes met signalen uit de ruimte analyseerde op de aanwezigheid van buitenaards leven.

Bitcoin transacties goedkeuren

Onderdeel van het mining algoritme bestaat uit het goedkeuren van de Bitcoin transacties van anderen. Zolang een mining pool minder dan 50 procent van al het minen verricht, zijn er nog voldoende onafhankelijke miners die een transactie kunnen bevestigen. Echter zodra een mining collectief de grens van 50 procent overschrijdt, is deze potentieel in staat om zelf alle transacties goed te keuren, waardoor er gemakkelijk fraude kan worden gepleegd.

GHash.io is de grootste club Bitcoin miners ter wereld en was onlangs goed voor 42 procent van de totale mining capaciteit (hashrate). Toen de Bitcoin gemeenschap dat door kreeg, hebben veel miners de pool verlaten, waardoor de capaciteit nu iets lager ligt. Het is immers niet in het belang van de individuele miners dat de kritische 50 procent wordt overschreden. De betrouwbaarheid van de virtuele munt en daarmee dus de koers, zou volledig instorten.

De Bitcoin community houdt constant goed in de gaten dat er niet ongemerkt zoveel rekenkracht bij één partij of collectief ontstaat. Toch zijn er boze tongen die beweren dat kwaadwillende achter de schermen ongemerkt aan een enorme hoeveelheid rekenkracht kunnen werken en deze dan op enig moment in één keer zouden kunnen inzetten. Dan is het leed al geschied voordat men er erg in heeft. (via: businessinsider)

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën