TU-studenten bouwen de beste Hyperloop - Apparata

TU-studenten bouwen de beste Hyperloop

Elon Musk zal blij zijn met Neerlands technische studenten.

Elon Musk is niet alleen een man met grote dromen, er is hem ook veel aan gelegen om die dromen te verwezenlijken. Het lukte hem al met de elektrische auto. SpaceX lijkt eveneens een succes, dus die marslanding is slechts een kwestie van tijd. En met SolarCity probeert hij nu ook huizen duurzamer te krijgen, maar Elon had en heeft nog een droom: de Hyperloop.

Aangezien Elon al genoeg aan zijn hoofd heeft, besloot hij zich slechts zijdelings met het project te bemoeien. Zo stelde hij ene Rob Lloyd aan als CEO en schreef hij een wedstrijd uit waarbij bedrijven en technische universiteiten konden strijden om het beste Hyperloop-concept. Een wedstrijd waaraan ook TU Delft besloot mee te doen.

Via selectie en kwalificaties gingen uiteindelijk 27 teams in de finale de strijd met elkaar aan. Daaronder ook de studenten van de TU Delft. Doel was om ‘pods’ voor het futuristische transportconcept te ontwerpen, waarbij mensen en goederen met hoge snelheid (1200 kilometer per uur) door buizen reizen. Afgelopen weekend mochten ze deze pods op de proef stellen in een 1.2 km lange buis naast het terrein van SpaceX in Los Angeles. De TU-studenten hebben niet ingezet op de hoogste snelheid, maar op het beste totaalconcept. En dat lukte, want de Delftenaren kwamen vannacht als overall winnaar uit de bus. “Dit was precies de prijs waar we voor gingen, we hebben geprobeerd aan alle details aandacht te besteden en een pod te maken die je zo zou kunnen opschalen”, vertelt team captain Tim Houter. “En die inspanning is nu beloond, fantastisch”. Daarnaast kreeg het Delft Hyperloop Team ook de Award voor de beste constructie en ontwerp. Studenten van de Universiteit van München wonnen de andere prijs, die voor de hoogste gemiddelde snelheid.

Het ontwerp van de Delftse studenten is erg licht: door het gebruik van het lichte en sterke koolstofvezel weegt de Delftse pod van ongeveer 4,5 meter lang en 1 meter hoog slechts 149 kilo. Met behulp van magneten zweeft de Delftse pod boven de baan, waardoor er heel weinig energie verloren gaat. Tijdens de wedstrijd lagen de snelheden rond 90 km/u. In een langere buis zou het Delftse prototype snelheden tot 1200 kilometer per uur aan moeten kunnen.

Het is overigens niet zo dat de studenten nu meteen een contract krijgen aangeboden van Musk, hij faciliteert met deze wedstrijd enkel de mogelijkheid de capsules te testen op de betreffende testbaan. Men hoopt door middel van onderlinge competitie de ontwikkeling van de Hyperloop aan te zwengelen.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën