Tweede Kamer vind iPad-scholen een prima plan

Bijgewerkt op:

Moeten we ons zorgen beginnen te maken op het moment dat politici iets massaal een goed plan vinden? Want op de PVV na vinden namelijk alle politieke partijen de zogenaamde Steve Jobsscholen die in augustus van start gaan een briljant idee.

PVV-kamerlid Harm Beertema is bang dat deze Steve Jobs (basis)scholen net als eind jaren ’90 met het omstreden Studiehuis-concept floppen:

“Leerlingen zaten de hele dag te gamen en leraren mochten hun kennis niet meer overdragen. Met de Steve Jobsscholen trappen we weer in die val, deze keer met iPads en met nog jongere kinderen als slachtoffers. Al dat gezeur over de Einsteingeneratie. Kom op zeg, alsof er een nieuwe mens is opgestaan.”

Scholen die opereren volgens het O4NT concept (Onder voor Nieuwe Tijd) geven kinderen namelijk niet alleen een iPad. Het idee is dat kinderen zo vrij mogelijk zijn. Er is geen vast lokaal en geen vaste tijden. Als je het kritisch bekijkt zou je kunnen zeggen dat het een lang leve de lol aanpak is.

De vraag is natuurlijk hoeveel discipline je kan verwachten van jonge kinderen. Deze basisscholen richten zich namelijk op kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Ook zal je als kind door moeten werken als je vakantie hebt:

Wij zien de Leerplichtwet als een minimum eis die wordt gesteld aan het aantal uren dat feitelijk onderwijs op school wordt gegeven. Het is altijd toegestaan om meer te doen! Zo zien wij de vakantie als een tijd waarin veel leerervaring door kinderen worden opgedaan (ze groeien vaak letterlijk in de zomervakantie). Zich deze ervaringen bewust zijn en delen met de anderen op school is een vorm van leren.

Een van de drijvende krachten achter het project is opiniepeiler Maurice de Hond. Volgens hem moeten kinderen ’21st century skills’ krijgen en is het leren van blind typen met tien vingers belangrijker dan het leren van krulletters.

Sommige ouders staan overigens ook niet te springen om hun kind naar zo’n school te sturen. (via: volkskrant.nl)

[gv data=”fD68l2DsbWQ”][/gv]

Tags

Tags:

boyd

boyd

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door boyd

Populaire artikelen

Populaire categorieën