(Update) 14-jarige Fornite-speler ontdekte bug FaceTime, Apple deed niks - Apparata

(Update) 14-jarige Fornite-speler ontdekte bug FaceTime, Apple deed niks

Een schandalige bug is één ding, maar ondanks voorkennis niet reageren maakt het nóg pijnlijker.

Check hier het originele bericht.

Gisteren kwam naar buiten dat Apple’s videogesprekken-app een gigantische lek had. Mensen konden ongemerkt zichzelf aan een gesprek toevoegen en zo meeluisteren en kijken. Nu komt naar buiten dat het Amerikaanse bedrijf al dagen had om te reageren op de lek.

Apple schakelde gisteren de groepsgesprekken tijdelijk uit zodat men niet meer ongemerkt kon meeluisteren. Het miljardbedrijf had daarentegen al geruime tijd van tevoren de kans om hier iets aan te doen. De bug werd namelijk al op 19 januari ontdekt door een jochie van 14.

Toen het jongetje een groepsgesprek aan het opzetten was met zijn vrienden – om zo tijdens een potje Fortnite zo goed mogelijk te kunnen coördineren – merkte hij dat hij ongemerkt zichzelf kon toevoegen. Klaarblijkelijk vertelde hij het aan zijn moeder (die een advocate) want die tweette een dag later, op 20 januari, naar @AppleSupport dat er iets goed mis was. Ze zegt in dezelfde tweet dat ze een ticket heeft aangemaakt en de bug dus gerapporteerd heeft.

Dat leverde helaas niets op, maar de moeder rook geld en/of was zich bewust van de serieuze omvang van de bug. In plaats van het daarbij te laten, probeerde ze directer contact te leggen met Apple door in mails de significantie van de bug met het bedrijf te delen. Ze vraagt tevens naar het beloningssysteem dat Apple mogelijk heeft voor het vinden van bugs door gebruikers. Het bedrijf reageert niet op haar mails.

Pas na een werkweek meldt Apple zich bij de moeder, die op dat moment al via meerdere media (waaronder Twitter, de support-pagina van Apple, een niet openbare YouTube-video waarin het probleem wordt getoond en zelf een ouderwetse fax) heeft geprobeerd de bug kenbaar te maken. Ze krijgt te horen dat ze een developers-account moet aanmaken om zo een officiële bug report aan te maken. Ze beschrijft zichzelf als totaal niet goed met technologie (van daar de fax) en vindt het dan ook absurd dat ze een uitgebreid bug report moet maken.

Kortom, Apple reageerde totaal niet adequaat op alle pogingen van de oplettende moeder om de bug aan te passen. Ik neem het Apple niet kwalijk dat ze gelijk code rood afkondigen als iemand een tweet naar ze verstuurt. Maar na dagen van bug reports, videobewijs en vele mailtjes moeten er toch wel alarmbellen gaan rinkelen bij de support-afdeling van het miljardenbedrijf.

En toch duurde het nog 10 dagen na de ontdekking voordat het probleem werd erkend. Pijnlijk! Het is daarnaast niet eens voor het eerst dat Apple’s FaceTime onder vuur staat. Begin 2017 werd er een rechtszaak tegen het Amerikaanse bedrijf aangespannen na wanpraktijken met de software.

Apple komt ergens deze week met een definitieve fix.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën