Vanaf 2016 gaat de lift horizontaal: zo werkt het - Apparata

Vanaf 2016 gaat de lift horizontaal: zo werkt het

Oh, en hij hangt niet langer aan kabels. Instappen maar!

Liften hangen al zo’n 160 jaar aan kabels, maar als het aan het Duitse ThyssenKrupp ligt komt daar binnenkort een einde aan. Dit bedrijf heeft een kabelloos liftsysteem ontwikkeld waarbij de cabines dankzij magneettechnologie even gemakkelijk horizontaal als verticaal door gebouwen kunnen verplaatsen. Denk Sjakie en de Chocoladefabriek, maar dan realistisch (en zonder obesitasverheerlijking).

De voordelen zijn volgens ThyssenKrupp, dat het systeem deze week in Essen presenteerde, erg groot. Er kunnen bijvoorbeeld meerdere liftcabines in dezelfde koker worden aangebracht die onafhankelijk van elkaar bewehem, waardoor de capaciteit van liftsystemen met 50 procent toeneemt. Ook zijn de nieuwe liften veel energiezuiniger en zal het gewicht van de liftcabines gehalveerd kunnen worden.

De techniek die gebruikt wordt is in feite gewoon ‘magnetic levitation’ (maglev), bekende van de hogesnelheidstreinen die dankzij een magnetisch veld boven het spoor hangen. Een hogere liftsnelheid was uiteraard geen doel, die hebben ze op 5 meter per seconde gezet. Een grotere uitdaging waren de ‘exchangers’, waarmee de liftbakken van boven naar beneden naar links en rechts kunnen worden verplaatst.

Hieronder zie je hoe het werkt. In 2016 komt de lift, met de naam Multi, op de markt.
[gv data=”KUa8M0H9J5o”][/gv]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën