Vergelijking: is de Asus ZenFone 3 een Galaxy S7-killer?

Asus presenteerde vandaag de nieuwe ZenFone 3-range en maakt vooral met de Deluxe-versie veel indruk. Moet Android-marktleider Samsung zich zorgen maken?

De Asus ZenFone 3 Deluxe laat zich het beste vergelijken met de Samsung Galaxy S7 Edge, het huidige topmodel van de Zuid-Koreanen. De eerste heeft een 5,7″ display, het scherm van de tweede meet 5,5″. Beide toestellen draaien op Android en beschikken over de nieuwste hardware. Dus: welke moet je kopen?

Design
De ZenFone 3 Deluxe is de eerste unibody smartphone zonder antennestrepen. Dat is knap, want dat heeft zelfs Apple de afgelopen jaren niet voor elkaar gekregen. Dat betekent echter niet dat de ZenFone 3 er opeens heel erg vernieuwend uitziet. Sterker nog: leg je ‘m naast een Sony-smartphone, dan is de kans groot dat je ze nauwelijks uit elkaar kunt houden.

De Galaxy S7 Edge is een stuk onderscheidender, onder andere dankzij zijn gebogen scherm. Daarnaast is de Samsung net een beetje compacter, waardoor hij uiteindelijk lekkerder in de hand ligt. Ook op dat gebied scoort het design van de Galaxy S7 Edge dus beter.

Hardware
De Asus heeft een Snapdragon 820-processor, terwijl Samsung de Europese Galaxy S7’s voorziet van zijn eigen Exynos 8890-chip. Uit tests is gebleken dat deze processor een tikkeltje langzamer is dan de Snapdragon 820. Daarnaast levert Asus zijn toestel met 6GB aan werkgeheugen. Samsung heeft gekozen voor 4GB RAM en verliest het dus ook op dit gebied.

Qua hardware zijn de toestellen verder zo goed als identiek: de grafische rekenkracht wordt geleverd door de Adreno 530 GPU, beide telefoons hebben een vingerafdrukscanner en beschikken over de mogelijkheid om de opslagruimte (standaard 64GB bij Asus en 32GB bij Samsung) uit te breiden met een microSD-kaartje.

Display
Het scherm van de Asus is met 5,7″ net een beetje groter. Of dat een pluspunt is? Dat is een kwestie van smaak, dus daarover zul je zelf moeten beslissen. We weten wél dat het scherm van de Galaxy S7 Edge (5,5″) met zijn resolutie van 2560 bij 1440 pixels (534 ppi) een stuk scherper is dan de display van de ZenFone 3 Deluxe (Full HD, 386 ppi).

Camera
Asus maakt voor de ZenFone 3 Deluxe gebruik voor een nieuwe sensor van Sony. Je schiet foto’s van 22,5 megapixels en filmt in 4K. Handig: de optische beeldstabilisatie over vier assen, zodat het beeld een stuk stabieler blijft. De Galaxy S7 Edge verliest de megapixelstrijd met zijn 12 MP-sensor, maar stelt daar een lichtsterkere lens én grotere pixels tegenover, waardoor de Samsung vooral bij minder licht beter presteert.

Prijs
De Nederlandse prijs van de Asus ZenFone 3 Deluxe is op dit moment nog niet bekend, maar ook op basis van de Amerikaanse prijs kunnen we genoeg conclusies trekken. De Galaxy S7 Edge kostte bij zijn introductie 795 dollar, terwijl de ZenFone 3 Deluxe 499 dollar gaat kosten. Ga er maar vanuit dat het verschil in euro’s vergelijkbaar zal zijn.

Conclusie
Is het design of de camera voor jou doorslaggevend, dan zouden we voor de Samsung Galaxy S7 Edge kiezen. Kies je op basis hardware, dan ben je een beter af met de ZenFone 3 Deluxe. Ook het prijsverschil is niet te verwaarlozen. Voor 300 euro zou je zelfs de iets mindere camera van de Asus door de vingers kunnen zien, want voor dat bedrag koop je ook een leuke compactcamera of eenvoudige DSLR.

[table id=76 /]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën