Verzekeraars willen wegpiraten meer laten betalen met app

Bijgewerkt op:

Het idee van een autoverzekering waarbij de premie wordt bepaald aan de hand van het rijgedrag is niets nieuws. Nu pakken verzekeraars – eindelijk – door en willen ze rijgedrag monitoren middels een app.

Wie hard rijdt en vaak op drukke locaties komt betaalt meer, automobilisten die zich keurig aan de regels houden krijgen korting. Dat is het nieuwe plan van een aantal verzekeraars. Telecomaanbieder Vodafone en adviesbureau Towers Watson zijn in Engeland al een proef gestart met verzekeraar AIG om een aantal apps te testen.

Eind 2013 ook in Nederland

In Nederland zijn momenteel gesprekken gaande met Delta Lloyd, die menen dat premies zo eerlijker worden en automobilisten uiteindelijk bewuster gaan rijden. Nog dit jaar denken ze in Nederland een soortgelijke polis te kunnen aanbieden.

Met welke apps verzekeraars aan de slag gaan is nog niet bekend, maar deze zullen meten hoe hard en waar automobilisten door de bocht gaan. De applicaties maken dus gebruik van het GPS en de ingebouwde G-krachten-meter die smartphones al sinds jaar en dag hebben. (Ook in te zetten als performance-meter.)

Privacy? Ach…

Harm Blaak van Towers Watson heeft er verder geen problemen mee dat een app straks constant monitort waar automobilisten rijden en dat verzekeraars daar inzicht in krijgen. Hieronder de drogreden die hij aan de Telegraaf meedeelde:

“Ik begrijp dat het een gevoel oproept van ’Big Brother is watching you’, maar de jeugd geeft toch al erg veel prijs via applicaties en sociale media.”

Oh, nee, dan is het goed.

Tags

Tags:

Bram van Otten

Bram van Otten

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram van Otten

Populaire artikelen

Populaire categorieën