Vodafone geeft toe: we worden afgeluisterd

Na de onthullingen van Edward Snowden over geheime diensten die massaal het internet afluisteren, is Vodafone de eerste telecomprovider die openheid van zaken geeft, en verklaart dat overheden direct toegang hebben tot telefoongesprekken en metadata.

Techbedrijven, internet- en telecomproviders hebben nooit bevestigend gereageerd op de schokkende onthullingen van Snowden. Oké, Silicon Valley kwam in opstand, maar harde bevestigingen bleven uit. Tot vandaag. In The Guardian loopt het bedrijf leeg over een aantal van de 29 Europese landen waarin Vodafone actief is. Deze landen zouden direct toegang hebben tot Vodafone’s netwerk. Enige vorm van bevelschrift wordt hierbij niet gebruikt, overheden hebben een rechtstreekse verbinding en kunnen gesprekken aftappen, metadata opslaan en achterhalen wat de locaties van Vodafone-klanten zijn. Vodafone laat aan Apparata weten dat dit in Nederland niet het geval is.

Vodafone’s privacydirecteur Stephen Deadman roept in de Britse krant op om een einde te maken aan het direct aftappen zonder tussenkomst van een officieel bevelschrift. Zo is er volgens hem geen transparantie. Als het wel via een bevelschrift loopt, kan Vodafone in actie komen (lees: aanvechten) en het verzoek publiceren.

Naast deze directe manier van aftappen, maken veel landen alsnog gebruik van officiële bevelschriften. Vodafone presenteert vandaag het Law Enforcement Disclosure Report (40.000 woorden), waarin wordt aangegeven hoeveel verzoeken voor taps overheden bij de provider indienen. In het geval van Nederland gaat het om 43.956 verzoeken voor taps en 62.5554 verzoeken voor metadata. En dat is alleen al over 2013.

Ietwat ironisch dat Vodafone-ceo Rob Shuter vorig jaar over de Snowden-onthullingen riep dat “de aantijgingen volstrekt onwaar zijn en voorbij gaan aan het juridische raamwerk dat hiervoor geldt.” Zijn Britse collega’s denken daar klaarblijkelijk anders over.

Hieronder een overzicht van officiële bevelschriften per land die bij Vodafone zijn binnengekomen. Ze gaan over 2013 of het meest recente jaar beschikbaar.

Foto-cc: Nadir Hashmi

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën