Waarom cybercriminelen Nederland steeds vaker mijden - Apparata

Waarom cybercriminelen Nederland steeds vaker mijden

Cybercriminaliteit lijkt steeds vaker voor te komen, maar Nederland zou inmiddels bekend staan als een land dat deze criminelen beter maar over kunnen slaan. Hoe komt dit?

Uit een onderzoek van Mark van Staalduinen (TNO) en Roeland van Zeijst (Nationale Politie) blijkt dat cybercriminelen hun heil liever in andere landen dan Nederland. Criminelen zouden via het dark net met elkaar communiceren op bepaalde fora, waarin ze collega’s waarschuwen om niet in Nederland of op Nederlandse verbindingen criminele activiteiten uit te voeren.

Angst om gepakt te worden
Volgens het onderzoek zouden ze Nederland omzeilen uit angst om ontdekt en opgespoord te worden. Succesvolle acties van de High Tech Crime Unit van de politie (zoals het oprollen van de illegale markt Silk Road 2.0) zouden de Nederlandse politie een goede reputatie hebben gegeven, wat ervoor zorgde dat cybercriminelen elkaar waarschuwen voor Nederland.

Ook KPN speelt een rol in het onderzoek, waarin ze uitleggen hoe ze zogenaamde Honeypots gebruiken om cybercriminelen voor de gek te houden. Deze Honeypots lijken op kwetsbare systemen, maar zijn bewust aangebracht door de provider om op die manier de werkwijze en interesses van criminelen in kaart te brengen.

Door de kennis die KPN opdoet met deze Honeypots kan vervolgens beter worden geanticipeerd op cyberaanvallen die gericht zijn op echte systemen. Het volledige rapport is hier te lezen.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën