Waarom gezichtsherkenning nu nog niet veilig is

Voorlopig nog even ‘wachtwoord123’ gebruiken.

Insiders van Samsung voorspellen dat gezichtsherkenningssoftware nog tenminste vier jaar niet veilig is, zo laat de Korea Herald weten. De relatief nieuwe techniek moet het ontgrendelen van je smartphone sneller en gemakkelijker maken. Helaas is de gebruikte software nog niet slim genoeg om je ouderwetse wachtwoord uit het raam te gooien.

Onveilig
Uit een eerder artikel van Apparata bleek dat de gezichtsherkenningssoftware van bijvoorbeeld de Galaxy S8 behoorlijk manipuleerbaar is. Zo kun je de telefoon met een slapende gebruiker kunnen ontgrendelen en zou zelfs een foto van de eigenaar genoeg zijn om de technologie te omzeilen.

Alternatieven als de vingerafdrukscanner en de irisscanner zijn op dit moment dus nog veiliger. Het nadeel van de laatstgenoemde is dat je de telefoon op een bepaalde manier moet vasthouden. Ook worden brillendragers ‘gediscrimineerd’ omdat de technologie niet met de weerspiegeling van brillenglazen kan omgaan.

Samsung
Nu laat een insider van Samsung aan de Korea Herald weten dat gezichtsherkenningstechnologie niet veilig is, en al helemaal niet veilig genoeg voor gebruik als verificatie bij een transactie. De bron: “Om gezichtsherkenning voor financiële transacties te gebruiken, heeft men meer dan vier jaar nodig, ervan uitgaande dat de huidige camera en de leersnelheid van de technologie niet sterk verbeteren.”

Is gezichtsherkenning wel relevant?

De technologie staat nog duidelijk in de kinderschoenen, wat te verwachten is bij dergelijke systemen die hevig leunen op de intelligentie van snel lerende computers. Gelukkig zijn er een hoop alternatieven die wel werken. Zo kun je bijvoorbeeld de vingerafdrukscanner gebruiken bij een financiële transactie. Veilig en nauwelijks te omzeilen. Dat is, als je de scanner tenminste kunt vinden op je toestel.

Ook blijven tweestapsverificaties voorlopig nog relevant. Het ontgrendelen van je telefoon kan nog altijd met een wachtwoorden, patroon of klopcode en voor de belangrijke financiële toepassingen zijn veilige e-mailadressen, TAN-codes en simpele biometrische technieken nu nog een grotere aanrader.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën