Deze superhelden zijn eigen super slecht.
Marvel is natuurlijk de grondlegger van het grootschalige, mainstream superhelden-epos en goed op weg om het subgenre actiefilms helemaal uit te melken. In een tijd waarin we al de The Dark Knight-serie, Watchmen en ongeveer honderdvijftigduizend Marvel-films hebben gezien, is The Boys zowel een welkome verandering als voor niemand echt weggelegd.
Lichte spoiler alert voor Amazon Prime-serie The Boys
Het is niet voor het eerst dat een show/film de duistere (laten we rustig ‘gitzwart’ stellen) kant van superheldendom exploreert. Christopher Nolan deed het met de The Dark Knight-trilogie, Watchmen was zowel bruut als realistisch rauw en Logan, Kick-Ass, Super, Batman v. Superman, Justice League, The Punisher en Daredevil brachten in meer of mindere maten een weinig kindvriendelijke interpretatie van superhelden. The Boys gaat in veel opzichten nog een stapje verder.
De serie (gebaseerd op een comic-reeks, hoe kan het ook anders) speelt met het gegeven dat superhelden echt zijn, maar gebruikt dat om bittere, cynische verhalen mee te vertellen. De helden zijn geen moraal superieure, hardwerkende goeddoeners die alles over hebben voor de mensheid, maar juist gebrekkige ‘mensen’ die volledig worden geconsumeerd door hun krachten.
En dat is gelijk een van de lastige aspecten van The Boys; het is soms behoorlijk lastig om ernaar te kijken. Dan heb ik het niet alleen over bloederige gevechten waar een met lazer-ogen uitgeruste badass gasten zonder pardon door midden zaagt. De serie bevat verkrachting, de commercialisering van gebrekkige helden en inter-soort geforceerde seks tussen een vrouw en een vis-achtige man (en zijn kieuwen…).
[gv data=”ijwfh6M3gzI”][/gv]
Maar naast al het visuele en seksuele geweld is het cynisme van de show misschien een drempel voor veel kijkers. Zoals Rorschach en The Comedian uit Watchmen is de serie The Boys uitermate cynisch en wordt er keer op keer een verhaal verteld dat de gitzwarte, deprimerende kant van onze samenleving weerspiegelt.
Voeg daar nog aan toe dat het op Amazon Prime draait, een service die buiten de V.S. volgens mij nihil te noemen is in streaming-landschap, en je hebt een show die voor slechts een kleine groep kijkers is weggelegd, waarvan een groot deel niet eens toegang heeft tot de show.
En dat is ontzettend zonde, want waar zo veel superhelden-titels eigenlijk altijd de meest positieve interpretatie van de fantasie gebruiken om een zo heldhaftig en moraal correct verhaal te vertellen. The Boys pakt de meest negatieve interpretatie mogelijk en dat zorgt voor frisse, uitdagende en soms ietwat pijnlijke televisie. Check de Boys!
Lees ook: Breaking Bad-maker betrokken bij Lord of the Rings-serie
Foto @AmazonStudios