Waarom de OnePlus fanbase niet meer groeit - Apparata

Waarom de OnePlus fanbase niet meer groeit

Het sentiment richting OnePlus is wellicht een beetje veranderd en mede-oprichter Carl Pei denkt te weten waarom.

Er was een tijd dat een niche smartphone-liefhebbers hét nieuwe merk hadden gevonden; een fabrikant die topkwaliteit en stevige specs kon leveren voor een belachelijk lage prijs. De bijnaam flagship killer werd in het leven geroepen en OnePlus hoorde bij de toppers. Dat is de laatste paar generaties een beetje aan het kantelen en OnePlus zelf legt haarfijn uit waarom.

In een interview met TechCrunch is OnePlus mede-oprichter Carl Pei openhartig en verfrissend eerlijk over zijn bedrijf en de smartphone-industrie als geheel. Gisteren vertelde HTC tijdens dezelfde conferentie nog dat het niet aan het innoveren was en dat het de smartphone-tak had verwaarloosd. Er zit toch iets in de lucht op die beurs..

Hoe dan ook, de piepjonge Pei is de op 4 na grootste smartphone-leverancier in het topsegment maar weerstaat bij iedere vraag de verleiding om op te scheppen over hoe geweldig het merk wel niet is. In plaats daarvan houdt hij de bedrijfsfilosofie aan en is hij eerlijk over de manieren waarop OnePlus te werk gaat. Inclusief het feit dat ze de laatste jaren oude fans mogelijk zijn kwijtgeraakt.

Pei legt uit dat hun bedrijf in de beginjaren (2013-2014) een toegewijde community opbouwde vanwege hun peer-to-peer verkoopsysteem; je moest ‘uitgenodigd’ worden om een OnePlus te kopen. Die exclusiviteit was volgens de Chinees in eerste instantie geen marketingstrategie, maar een noodzaak omdat het zo’n klein bedrijf met een kleine productiecapaciteit was. Later werd het onderdeel van de identiteit van OnePlus.

Maar de ontwikkeling van de community – een onderdeel dat zo belangrijk was voor OnePlus – is volgens Pei een beetje verwaterd: “De relatie [met de community] heeft zich niet ontwikkeld; het is nog steeds hoe het twee jaar geleden was. We hebben niet het geld om marketing via de TV te doen vergeleken met de grote jongens. Daarom moeten we de manier waarop we met de consument praten blijven innoveren en dat deel is de laatste twee jaar gestagneerd. We hebben ons te veel gefocust op business en operations.”

Volgens Pei waren de deals met providers als T-Mobile de laatste jaren belangrijker dan de communicatie met de community. Hij legt overigens niet uit hoe OnePlus in de toekomst terug gaat vallen op hun oudere strategieën. Wel geeft Pei opheldering over de identiteit van OnePlus als goedkoop; een smartphone van onder de $400 was nooit het doel, maar toevallig wat de prijs was. Hij erkent dat hun smartphones de laatste jaren een stuk duurder zijn geworden en legt uit dat de strategie nooit draaide om zo goedkoop mogelijk zijn.

Wat de strategie ook is, OnePlus heeft de afgelopen twee generaties een hoop fans van het eerste uur verloren, mede door de overstap naar duurdere, meer luxe smartphones. Tegelijkertijd heeft Pei het idee dat er betere communicatie moet plaatsvinden met de community. We zullen met de reeds gelekte OnePlus 8 zien hoe de Chinese (voormalige) prijsvechter dat gaat doen.

Check het volledige interview met Carl Pei hier.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën