Waarom USB-C-koptelefoons nooit mainstream zullen worden - Apparata

Waarom USB-C-koptelefoons nooit mainstream zullen worden

Charging port en muziekaansluiting in één. Het klinkt logisch maar gaat niet op grote schaal gebeuren.

Er zijn toffe trends zoals buigbare schermen of een goedgeplaatste notch maar aan de andere kant heb je het verwijderen van de headphone jack. Laat dat laatste nou de gehele groep audiofielen in tweeën splitsen. De ene helft zweert bij wireless terwijl de andere helft ‘ouderwets’ een kabeltje in zijn telefoon wil pluggen. Eén ding is daarentegen zeker: USB-C zal nooit de oplossing zijn.

De simpelste reden waarom de Media Markt voorlopig geen rijen met USB-C-koptelefoons gaat aanbieden is omdat de twee grootste smartphonemerken er geen interesse in hebben. Samsung blijft lekker bij de klassieke 3.5mm jack en Apple zet hoog in op wireless apparaten zoals de Airpods en deze draadloze koptelefoon. Wellicht dat deze eerste redenering niet meer van toepassing is bij de volgende generatie iPhones, want geruchten stellen dat het miljardenbedrijf weldegelijk gaat overstappen op USB-C in plaats van de huidige Lighting Port. Ook zou het zomaar kunnen dat Samsung toch besluit de jack uit hun design te verwijderen. Als ze maar niet zoals Essential een lelijke externe aansluiting gaan aanbieden.

En dan nog is een USB-C-koptelefoon niet de beste optie. Er zijn namelijk meerdere soorten aansluitingen die onder USB-C vallen. De ogenschijnlijk universele aansluiting komt in een aantal Thunderbolt-varianten. En laat Thunderbolt 3 – de aansluiting met een hogere bandbreedte – nu essentieel zijn voor veel koptelefoons. Ook staan sommige USB-C-varianten geen dataoverdracht toe; tevens essentieel voor het luisteren van muziek. Soms kun je dus slechts stroom door je aansluiting pompen en moet je je metal en podcasts draadloos beluisteren.

Uiteindelijk zou een werkelijk universele USB-C-aansluiting die problemen oplossen en smartphonefabrikanten zouden hun ‘headphone ready’ USB-ports kunnen marketen als positieve eigenschap. Maar uiteindelijk moeten audiofielen (inclusief de puristen en conservatieve luisteraars) accepteren dat wireless overdracht de toekomst van muziek luisteren op smartphones is.

Als fabrikant zijn er namelijk twee opties: je steekt energie, tijd en geld in het mogelijk maken van werkende USB-C-koptelefoons die hetzelfde ‘probleem’ hebben als gewone koptelefoons, of je investeert in een technologie die zich juist onderscheidt van de conventionele manier van muziek luisteren. Met andere woorden, waarom zou je investeren in de tekortkomingen van een toepassing die een al bestaande (oude) technologie slechts vervangt, als je heel de bezigheid kunt vernieuwen?

Uiteindelijk valt er een hoop te zeggen, maar de consument bepaalt indirect waar deze markt naartoe gaat. We kunnen het er collectief over eens zijn dat we geen trek hebben in nóg een draadloos apparaat dat iedere dag aan de lader moet, maar tegelijkertijd is die kabel zo ontzettend irritant. Ja, een kabel levert de beste geluidskwaliteit op en het combineren van charge port en koptelefooningang is ontzettend efficiënt. Maar uiteindelijk zijn al die argumenten over een paar jaar obsoleet wanneer draadloos laden en muziek luisteren de norm is.

Foto @Maurizio Pesce

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën