Waarom zijn laptop-smartphone-docks niet populairder?

Bijgewerkt op:

Zoveel rekenkracht in onze broekzak maar nog zoveel extra potentie.

Onze smartphones hebben de schijn een beetje tegen, maar feitelijk zijn het bijzonder krachtige computers. Iedere paar jaar kopen we een nieuwe smartphone terwijl we onze laptop wanhopig aan de praat proberen te houden. Waarom investeren we zo gemakkelijk in twee dure personal computers als we met ééntje eigenlijk alles kunnen doen?

Smartphones hebben tegenwoordig verrassend veel rekenkracht; je kunt bellen, internetten, gamen en werken op je smartphone. De ‘zakcomputers’ worden daarentegen een beetje tegengehouden door het relatief kleine scherm en een beperkte interface die op dat kleine scherm verwerkt moet worden; dat alles in ruil voor extra mobiliteit.

Er zijn gadgets die een balans zoeken tussen de voordelen van zowel smartphones als laptops en nee, dan heb ik niet over een phablet of de absurd grote smartphone van Huawei. Een kleine smartphone-dock die je telefoon in een laptop verandert is dan toch de perfecte, relatief goedkope oplossing? Toch zie ik nooit iemand met een dergelijke gadget werken. Waarom niet?

Je hebt al je apps en bestanden op één plek (features die Google en Apple natuurlijk al lang omarmen door middel van synchronisatie-functies), maar kunt tevens genieten van een fysiek toetsenbord, een groter scherm en je zou een dergelijk dockingstation zelfs kunnen zien als veredelde powerbank.

Toch loopt de helft van de studenten die ik dagelijks zie met een zware rugzak rond, smartphone in de hand. Wanneer ze zichzelf in een stoel proppen en ongemakkelijk hun tas tussen de benen wurmen, halen ze krampachtig een zware laptop tevoorschijn waarna deze op het te kleine tafeltje wordt geïnstalleerd.

Docks als de Superbook en Mirabook leveren een (afhankelijk van de uitvoering) display van 11 à 13 inch op, fungeren als draagbare oplader, harde schijf en workstation en geven je veel meer controle over apps die met touchpad op fysiek toetsenbord gemakkelijker te controleren zijn.

Kennelijk wilt men toch een apart apparaat voor verschillende doeleinden en slaan de docking stations nog niet massaal aan. Wellicht als Apple met een MacBook-docking station voor iPhones komt, dat men de waarde van een dergelijke gadget gaat inzien. Tot die tijd is het slechts een toffe toevoeging aan een uitgebreide collectie tech voor nerds zoals ik.

Tags

Tags:

boyd

boyd

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door boyd

Populaire artikelen

Populaire categorieën