Wat gebeurt er als de Bitcoin-bubbel barst? - Apparata

Wat gebeurt er als de Bitcoin-bubbel barst?

Wereldoorlog III of een paar snikkende miljardairs?

Volgens sommigen is de Bitcoin de toekomst van valuta, volgens anderen zijn andere cryptocurrencies toekomstmuziek en weer anderen stellen dat de Bitcoin op economisch niveau niets meer is dan een eendagsvlieg. Aan welke kant je ook staat, de huidige waarde van de Bitcoin is zo absurd, dat deze bubbel haast wel een keer moet gaan barsten. Maar wat gebeurt er dan?

Nu, duizend mensen bezitten bijna de helft van alle Bitcoins op aarde, dus mocht de bubbel knappen, dan is slechts een klein groepje superrijken een stukje minder rijk. Daar is nauwelijks medelijden voor op te brengen, toch? Andere optie is dat deze kleine groep juist zelf een verkoop start, waardoor de andere partij veel geld verliest.

Het inherente probleem met een bubbel is daarentegen dat deze binnen een fractie van een seconde klapt. Veel bedrijven (en zelfs de F.B.I) hebben een deel van hun kapitaal in Bitcoins gestoken en ook particulieren en fondsen geloven nog heilig in de virtuele munt. Mocht deze daarentegen op een dag nauwelijks meer iets waard zijn, dan proberen misschien wel miljoenen mensen hun waardeloze munten te dumpen, wat de prijs verder omlaag drijft. Voeg daar de beperkte liquiditeit (kapitaal dat op korte termijn aangesproken kan worden) van veel bedrijven aan toe, en het slachtveld van platzakke ex-Bitcoin-eigenaren wordt al groter.

Op een nog grotere schaal zullen veel mensen met slechts een klein aandeel in de gigantische Bitcoin-markt een stevige tik op de vingers krijgen. Zo zijn er op het moment geen reguleringen rondom het verhandelen van de Bitcoin. Criminelen, maar ook hardwerkende gezinnen die een tweede hypotheek afsloten om zo wat Bitcoins te kunnen kopen, zullen het knappen van de bubbel moeten incasseren. Op een grotere schaal zijn er genoeg instanties, bedrijven en particulieren die tijdens de Bitcoin-gekte geld hebben geleend om zo Bitcoins te kunnen kopen. We weten ondertussen allemaal hoe de huizencrisis van 2008 ontketend werd…

Zijn er dan ook voordelen te verwachten, mocht de Bitcoin-bubbel barsten? Nou, het voornaamste voordeel zou de regulatie rondom cryptocurrency zijn. Wanneer de bubbel barst zullen zowel de politiek als de financiële sector pleiten voor een veiligere handel in digitale munten. De mens wil immers pas geloven dat iets schadelijk is, als het al schade heeft gedaan, zoals evident is na de beurskrach van 1929 (waarna de Amerikanen een beurswaakhond opzetten).

Uiteindelijk lijkt het barsten van de bubbel nog niet in zicht, want handelaren hebben nog steeds vertrouwen in de virtuele munt. Totdat de bom valt, kun je daarom zelf nog geld verdienen met Bitcoins. Hier lees je hoe,.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën