Wat gebeurt er met weggegooide bestanden? [Video]

Iedereen gooit continu bestanden weg. Die ene bewogen foto, een smsje wat je later toch niet wil verzenden, troep op je bureaublad, 1001 .zip bestanden en Adobe Updaters… Maar wat gebeurd daar nou eigenlijk precies mee?

Youtuber Vsauce legt het uit. Als wij iets weggooien dan is het eigenlijk niet helemaal weg van je harde schijf. Het zegt alleen tegen het besturingssysteem dat het bestand in kwestie overschreven mag worden. Zolang dat nog niet gebeurd is staat het bestand er nog gewoon.

Het lijkt er op dat de enige manier om écht van een bestand af te komen is door je harde schijf te vernietigen. Maar ja, als je dat elke keer als je een bestand in de prullenbak gooit moet doen schiet dat ook niet op. Veel besturingssystemen hebben daarom de optie om de prullenbak veilig te legen. Dan wordt de ruimte die eerst het bestand in nam wel met nullen overschreven. Maar, voor de alu-folie hoedjesdragers onder ons; dan is het bestand nog steeds te achterhalen, het kost alleen veel meer geld en moeite.

Video:
[gv data=”G5s4-Kak49o”][/gv]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën