WK 2018: Waarom een crypto-gok ring van $1.5 miljard werd opgerold - Apparata

WK 2018: Waarom een crypto-gok ring van $1.5 miljard werd opgerold

Foul play, zouden ze dat in het voetbal noemen…

Het WK voetbal is meer dan alleen competitief voetballen, ontzettend veel schwalbes van Neymar en een klein WK-gokpotje met je vrienden. Het is ook het decor voor een gigantisch Chinees syndicaat dat tientallen miljoenen verdiende door een illegaal internationaal gokplatform op te zetten dat opereerde met cryptocurrency.

In totaal werd voor ongeveer 10 miljard yuan (ongeveer $1.5 miljard dollar) gegokt op het platform, dat via het dark web (niet door zoekmachines geïndexeerd internet) opereerde. Het illegale gokplatform accepteerde volgens de Chinese overheid Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Laat vooral die eerste niet zo goed in de smaak vallen bij de Chinese overheid.

Over een periode van 8 maanden hebben zo’n 330.000 gebruikers van over de hele wereld cryptomunten vergokt op het platform. Het syndicaat gebruikte volgens de Chinese overheid een loophole in het financiële systeem waardoor de virtuele valuta niet effectief gereguleerd konden worden. Tja, dat is nou een deel van de charme van cryptocurrency en hoe je het ook wendt of keert, regulering is niet aan de orde in cryptoland…

Alle gekkigheid (communisme in dit geval) op een stokje, het is niet duidelijk hoe het syndicaat sjoemelde met de cijfertjes en in hoeverre het platform gebruikt werd om geld wit te wassen. Wel werden ruim 8000 agenten aangewezen om nieuwe leden te werven, waar ze dan vervolgens commissie voor kregen.

Dit systeem wordt ook wel piramidespel of Ponzifraude genoemd. ‘Agenten’ werven deelnemers die geld aan de top van de piramide betalen en met dat geld worden nieuwe agenten betaald die nieuwe deelnemers werven. Het systeem is in de meeste landen illegaal en wordt dan ook vaak gebruikt als ‘zelfvoedend’ oplichtschema.

Hoe dan ook, als je nog credit bij het platform had openstaan, dan kun je waarschijnlijk fluiten naar je centen. Maar als je naar het dark web moet om een paar euro op de volgende wedstrijd in te leggen, dan moeten er al lang alarmbelletjes af zijn gegaan.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën