Woops: kleuter doet voor duizenden euro’s in-app aankopen - Apparata

Woops: kleuter doet voor duizenden euro’s in-app aankopen

Vroeger was met viltstift op de muur tekenen of een tube tandpasta leegknijpen zo’n beetje het ergste dat je kroost kon doen, maar die tijd is definitief voorbij. De zevenjarige Faisall greep zijn pa’s iPad en ging helemaal los met upgrades in Jurassic World.

Als je voor 4500 (echte) euro’s aan (virtuele) dino’s koopt in een vrij matig ontvangen app (van een uiterst succesvolle film, dat dan weer wel), dan gaat er bij Apple blijkbaar geen belletje rinkelen. Of misschien wel, maar dan is de conclusie waarschijnlijk ‘yes, we lopen binnen!’ in plaats van ‘hier klopt iets niet’. Dat merkte de Engelse Mohammed Shugaa the hard way, toen hij ontdekte dat zijn zoontje zijn creditcard had geleegd in de game Jurassic World:

“I was so mad. I’m 32 years old, why would Apple think I would be spending thousands of pounds on buying dinosaurs and upgrading a game? Why didn’t they email me to check I knew these payments were being made? I got nothing from them. How much longer would it have gone on for?”

Mohammed, die een winkel in tapijten heeft in het Engelse Crawley, ontdekte de aankopen toen hij een bestelling bij een leverancier wilde afronden en over onvoldoende saldo bleek te beschikken. Een telefoontje naar zijn bank leerde hem dat er tussen 13 en 18 december maar liefst 65 transacties naar Apple waren geweest – toen begon hem wel wat te dagen. In eerste instantie kreeg hij van Apple te horen dat er ‘geen garantie was dat hij zijn geld terug zou krijgen.’ Uiteindelijk is dit toch gebeurd.

…En terecht.

Het is zeker niet de eerste keer dat een kind zich per ongeluk de barsten shopt. Zowel Google als Apple hebben al de nodige maatregelen genomen om te voorkomen dat je voor dit soort verrassingen komt te staan. Zo wordt nu duidelijker aangegeven bij welke apps er sprake is van in-app aankopen. Daarnaast kun je instellen dat daar altijd een wachtwoord voor nodig is. In het geval van Mohammed en Faisall bleek de kleuter echter zowel het wachtwoord als Apple-ID van zijn pa te kennen. Voor je het weet ben je dan 4500 euro armer en een digitale dino-verzameling rijker. (Via Metro)

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën