Word cybercrimineel, daar kom je hier makkelijk mee weg - Apparata

Word cybercrimineel, daar kom je hier makkelijk mee weg

Het Nederlandse Openbaar Ministerie is ineffectief in het vervolgen van cybercriminelen.

Als je crimineel wilt worden, kun je wellicht het beste voor cybercrime gaan in Nederland. Het Openbaar Ministerie faalt in Nederland structureel als het gaat om cybercriminaliteit, zo blijkt uit jaarcijfers van het overheidsorgaan. Reden voor het onderpresteren van het OM is onder meer een stevig gebrek aan kennis en expertise.

In 2017 kreeg het OM rond de 230 zaken binnen die met computercriminaliteit te maken hadden, bijvoorbeeld zaken omtrent DDoS-aanvallen (het overbelasten en daarmee onbereikbaar maken van een site), malware en ransomware (waarbij een computer wordt geblokkeerd voor een gebruiker, tot diegene betaalt).

Van die ruim 230 zaken gingen er slechts 71 uiteindelijk naar een rechter, die in 60 van de gevallen concludeerde dat een veroordeling nodig was. Daarmee heeft het OM (afgezien van 36 nog lopende zaken) maar liefst 124 zaken moeten laten vallen. Dat is bijna de helft van alle zaken. Het grootste deel van die ‘onsuccesvolle’ zaken was een direct gevolg van een gebrek aan kennis waardoor passend bewijs niet geleverd kon worden.

Naast het lage percentage zaken die tot de rechtbank kwamen, werden ook de doelstellingen bij het OM nauwelijks gehaald. In 2016 en 2017 waren de doelstellingen van het onderzoeken naar internetcriminaliteit respectievelijk 190 en 230 zaken, terwijl het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar respectievelijk 171 en 223 zaken.

Het OM heeft nu jaarlijks zo’n €25 miljoen euro om cybercrime aan te pakken, wat afgezien van de niet behaalde doelstellingen en het gebrek aan ‘doorgezette’ zaken volgens het OM zelf ook veel te weinig is om criminelen effectief te vervolgen. In een wereld waarin computers in iedereens zak zitten en mensen creatief worden met technologie, zou cybercrime dus weldegelijk een belangrijk agendapunt moeten zijn.

Meer over cybercrime in Nederland lezen? Recentelijk werd ook Nederland doelwit van een wereldwijde ransomware-aanval. Ook blijken er malafide nep-cryptowallets te bestaan. Daarover meer in dit artikel. Tot slot lees je hier hoe Mac’s van Apple doelwit werden van spionagesoftware.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën