Een van de vreemdste ICO’s van 2018 was de Petro token. Wordt dit jaar hét jaar?
De Petro-token moet de eerste cryptomunt worden waarmee de wereldwijde oliehandel kan worden verbeterd. Transacties gaan sneller, er zijn geen wisselkoersverschillen en zowel Rusland als de OPEC-landen zijn geïnteresseerd om mee te doen. Inmiddels hebben de initiatiefnemers al zo’n $ 800 miljoen dollar opgehaald. De Petro token is al gekoppeld aan de nationale munt, waarmee het land een fikse primeur scoorde. Ook fijn, iedereen die een paspoort moet aanvragen is ook verplicht om een Petro token account te openen. De president en de grootste oliebedrijven van het land willen de Petro in 2019 definitief presenteren. 2019 zou dus best eens het jaar van de Petro token kunnen worden.
Okee, okee. Sorry. Ook wij hebben soms wel eens zin in een grapje op de vrijdagavond. We hebben hier namelijk over dé Petro token, de cryptomunt die door de Venezolaanse overheid in het leven is geroepen om de export van olie buiten de sancties van de Verenigde Staten om te regelen. Helaas voor de Venezolanen stak Donald Trump daar tussen al zijn capriolen door een stokje voor door per decreet een verbod op te leggen. Ook gaf hij aan de deur keihard dicht te gooien voor iedereen die Petro tokens wil verhandelen in Amerika.
Bovendien weet niemand waar de geclaimde inleg van zo’n $ 800 miljoen gebleven is en lijkt er ‘maar’ 69 miljoen aan marktkapitalisatie te zijn. Zo is er in ieder geval al $ 730 miljoen verdwenen. Overigens had president Maduro het idee om ook een door goud gedekte cryptomunt (verrassend, PetroGold) op te zetten. Hierop besloot Engeland hen direct de toegang tot de goudvoorraad (die in Londen ligt opgeslagen) te ontzeggen. Laten we zeggen dat de wereldwijde acceptatie in 2019 nog niet gaat gebeuren.