World Wide Web-bedenker niet blij met zijn creatie - Apparata

World Wide Web-bedenker niet blij met zijn creatie

Het wereldwijde web moet beter.

World Wide Web-ontwerper Tim Berners-Lee heeft met zijn uitvinding de mensheid voor goed veranderd, maar dat wil nog niet zeggen dat die veranderingen goed zijn doorgevoerd. Ja, zonder Berners-Lee had je dit nu niet gelezen via Apparata, maar het internet komt zijn potentie volgens de Brit niet na. Vandaar dat hij een manifest genaamd Contract for the Web heeft opgesteld waarmee hij het internet wil redden.

Berners-Lee gaf zo’n beetje het huidige nut van het internet vorm maar de potentie van vrijheid wordt volgens hem niet nageleefd. Vandaar dat hij overheden, bedrijven en gebruikers stuurt om het wereldwijde web zo toegankelijk, eerlijk en transparant mogelijk te laten zijn.

Het manifest heeft negen principes, per drietal gericht op de verschillende sectoren die het internet kunnen vormgeven. Zo moeten overheden volgens hem iedereen toegang geven tot het internet. Volgens Berners-Lee is het essentieel dat overheden het hele internet altijd beschikbaar stellen om sturing en propaganda tegen te gaan. Tot slot zouden overheden de online privacy en datarechten moeten waarborgen.

Bedrijven zouden volgens het manifest zich moeten richten op het zo goedkoop en toegankelijk mogelijk maken van het internet. Ook zij moeten de privacy van hun gebruikers respecteren, om zo ‘online vertrouwen’ met de gebruiker op te bouwen. Tot slot zou het de verantwoordelijkheid van bedrijven zijn om “technologieën te ontwikkelen die het beste in de mensheid ondersteunen en het ergste tegenwerken.”

Burgers, ofwel de gebruikers, zouden volgens Berners-Lee moeten creëren en samenwerken via het internet. We zouden sterke communities moeten opbouwen die menselijke omgang en menselijke waardigheid propageren. Onze laatste taak is volgens het manifest om te vechten voor het web.

Een aantal grote jongens op het internet, waaronder Google, Facebook en Reddit, hebben het manifest gesteund. En zonder verder cynisme zou het inderdaad prachtig zijn als de wereldwijde internetgebruiker, ongeveer de helft van de mensheid, zich aan het manifest houdt. Maar zoals dat gaat met de mens, zijn er altijd rotte appels; overheden, bedrijven en individuen die misbruik maken van Berners-Lee’s prachtige creatie.

Je checkt een samenvatting van het manifest zelf via de homepagina van Contract for the Web of je leest het hele manifest hier (.PDF).

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën