Zetten meubels binnenkort zichzelf in elkaar?

Met deze nieuwe techniek wordt alles ineens programmeerbaar, en daar horen ook meubels bij. De dagen van urenlang worstelen met schroefjes en een gebruiksaanwijzing lijken voorbij.

Op het eerste gezicht ziet de nieuwste uitvinding van Skylar Tibbits er uit als een collectie van bewegende stukken stof, terwijl het in feite robots zijn. Het zijn niet de metalen robots die we al zo vaak gezien hebben, maar zijn wel slim genoeg om middels complexe sensoren te transformeren.

Slimme houten plankjes
In het Self Assembly Lab worden deze robots ingezet om objecten te maken die zichzelf in elkaar kunnen zetten. Zo is het al gelukt om een collectie van kleine houten plankjes te maken, die zichzelf opvouwen tot een kleine speelgoedolifant. Het enige wat de planken nodig hebben om geactiveerd te worden is een paar druppels vloeistof.

Omdat de robots reageren op water, wordt er nu hard gewerkt aan nieuwe uitvindingen die reageren op het weer. Denk bijvoorbeeld aan een afdak dat automatisch uitvouwt als het begint te regenen. In de toekomst kunnen lastige IKEA-meubels zichzelf in elkaar zetten door er alleen wat water op te gooien. Het is te vergelijken met deze robot, die geactiveerd wordt middels hitte.

4D-printen
Tibbits noemt deze techniek ‘4D printen’, omdat er naar eigen zeggen een extra dimensie aan het 3D-printen wordt toegevoegd. Wired sprak met de bedenkers die hun programmeerbare materiaal treffend omschrijven: “Computing gaat niet meer alleen om computers, computing heeft met alles te maken.”

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën