Ziggo zet je modem open voor andere gebruikers

Abonnees van Ziggo hebben straks de mogelijkheid om verbinding te maken met andere Ziggo-modems. Hiermee wil de ISP een landelijke hotspot voor WiFi creëren. De schrik van iedere telco!

Ziggo begon in juli 2012 met een experiment waarbij modems en wifi-routers van klanten dienst doen als hotspots voor anderen. Ze onderzochten in hoeverre de hardware van abonnees ingezet kon worden om een gigantische hotspot te laten ontstaan. WiFi-dekking door de hele stad, waardoor je overal high-speed internet hebt en niet meer afhankelijk bent van je 3G- of 4G-verbinding. Een grotere nachtmerrie kunnen de bonzen van telecommaatschappijen zich amper voorstellen, want daar gaan je inkomsten over mobiel verkeer.

Vandaag heeft Ziggo bij de kwartaalpresentatie bekend gemaakt dat de landelijke uitrol van dit experiment niet in 2014, maar nog dit jaar zal worden voltrokken. Hoewel, dat ‘landelijk’ moet met een korreltje zout worden genomen. Ziggo is actief in 56 procent van Nederland. Zie kaartje beneden.

Wie gebruik wil maken van een wifi-hotspot zal zich straks eerst moeten aanmelden, en zelf zijn eigen modem/router moeten openzetten voor anderen. Daarna zendt je twee signalen uit: een voor jezelf, en een bescheiden signaaltje van maximaal 10 Mbps voor anderen, om ervoor te zorgen dat je eigen internetsnelheid er geen hinder van zal ondervinden. Ziggo eist verder dat de hotspot volledig gescheiden moet zijn van het netwerk van de klant, ‘zodat veiligheid en privacy gegarandeerd zijn’.

Een definitieve startdatum voor Ziggo’s wifi-hotspot-project is nog niet bekend.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën