Zijn games straks niet meer te kraken?

Oprichter van het beruchte krakers-forum 3DM waarschuwt dat anti-piraterij-technologie wel eens een einde zou kunnen maken aan illegaal verspreide games.

Films en muziek zijn eigenlijk niet meer te redden, maar games zijn steeds beter beveiligd. Kon je gekraakte games vroeger vaak al voor hun officiële release spelen, tegenwoordig zit je vaak een tijdje te wachten op een geslaagde crack – en die wachttijd wordt steeds langer.

Een recent voorbeeld dat de krakers tot waanzin drijft is de game Lost Just Cause 3. Die game is al op 1 december uitgekomen en ondanks de enorme vraag is er nog steeds geen crack beschikbaar. Just Cause 3 is beschermd met de laatste versie van Denuvo, een encryptie-technologie. Die techniek behaalde zijn eerste succes met de game Dragon Age: Inquisition. Uiteindelijk was het toen 3DM dat na bijna een maand zwoegen door de beveiliging wist te komen. Maar afgelopen september verscheen FIFA 16 en die game is dankzij de Denuvo-bescherming nog steeds niet gekraakt. Door het werk aan Just Cause 3 komt 3DM-oprichter Bird Sister nu met de voorspelling dat het over twee jaar een verloren zaak is:

“I still believe that this game can be compromised. But according to current trends in the development of encryption technology, in two years time I’m afraid there will be no free games to play in the world.”

Natuurlijk is het afwachten of deze pessimistische voorspelling werkelijkheid wordt. Uiteindelijk blijkt steeds weer dat elke beveiliging te kraken is, als er maar lang en hard genoeg wordt gewerkt. Feit is wel dat zes weken -laat staan meerdere maanden- wachten voor veel gamers toch echt te lang is. Die hebben dan al lang hun spaarpot stuk geslagen en proberen het misschien nog eens bij Just Cause 4.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën