Deze nieuwe technologie kan de frustrerende pijnsensatie verhelpen.
Dat de medische wereld goed overweg kan met nieuwe technologie is duidelijk. Ook ongrijpbare ziektes en pijntjes kunnen steeds beter behandeld worden. Zo ook fantoompijn, een pijnsensatie die gevoeld wordt op de plaats van een geamputeerd lidmaat. Dankzij een nieuwe augmented reality-therapie hebben slachtoffers achteraf veel minder last van deze symptomen.
De nieuwe vorm van therapie is afkomstig van het Chalmers University of Technology, waar een succesvolle proefperiode is afgesloten. Het team selecteerde 14 mensen met chronische fantoompijn en die niet reageerden op andere therapie-methodes.
De patiënten werden uitgerust met myo-elektrische sensoren die signaleren detecteerden van spieren die voorheen het geamputeerde lidmaat controleerden. De sensoren stuurden deze signalen razendsnel naar het bijbehorende beeldscherm, waarop de patiënt zich via een webcam zelf zag zitten, inclusief een virtuele prothese die zij controleerden.
Waar men in het begin gevraagd werd om relatief simpele bewegingen uit te voeren, passeerden er na verloop van tijd steeds moeilijkere oefeningen. Op het einde konden patiënten met hun virtuele ledematen een volledige racegame besturen!
Na het einde van de sessies concludeerden de patiënten dat zowel de fantoompijn als de dagelijkse slaapproblemen tot wel 50 procent waren gereduceerd. Door deze vooruitgang was het mogelijk voor enkele patiënten om sterk te minderen in hun medicatie.
In een volgende testcase wil de universiteit 30 mensen met een geamputeerd been behandelen door middel van AR-therapie. Wij wachten met smart de nieuwe onderzoeksresultaten af.
[gv data=”ek7JHGC-T4E”][/gv]